“Vukovi s Drave” pokazali zube četnicima – bitka za Torjance

Na današnji dan, 30. studenoga 1991. godine, forsiranjem rijeke Drave 107. valpovačka brigada Hrvatske vojske napala je neprijatelja u okupiranoj Baranji.

Zadaća je bila odbaciti neprijatelja što dalje od Drave te uništiti lovačke kuće uz Dravu kako ih neprijateljska vojska ne bi koristila u napadima na desnu obalu rijeke odnosno teritorij pod kontrolom hrvatskih snaga.

U ranim jutarnjim satima 30. studenog pokrenut je napad. Glavni pravac išao je prema selu Torjanci. “Udarna igla” bili su pripadnici izvidničko-diverzantske satnije, pod zapovjedništvom Ivice Matkovića, koji su dobro poznavali teren. Ulaskom u selo dolazi do otvorene borbe s lokalnim pobunjenim Srbima kojima ubrzo u pomoć dolazi jedinica iz Belog Manastira, najvjerojatnije “Beli orlovi”.

Unatoč podršci hrvatskog topništva izvidnici su morali krenuti u povlačenje. U žestokim borbama poginula su četvorica hrvatskih vojnika: Pavo Horvat, Marko Pavlović, Darko Drevenšek i Damir Banović.

Na pomoćnom pravcu, prema području Židopustare i Medrovića, djelovala je 1. bojna 107. brigade HV. U ranu zoru čamcima su prešli Dravu te šumski pojas između Drave i nasipa koji je uslijed visokog vodostaja bio potopljen. Na nasipu se svakih 300 metara nalazio utvrđen bunker, a svaki je imao posadu s 5 do 8 okupatorskih vojnika. Ti su bunkeri ukopanim prometnicama bili spojeni s drugom crtom rovova. Lokalni srpski “teritorijalci” shvativši da su napadnuti krenuli su otvarati nasumičnu vatru prema šumskom dijelu. Dio hrvatskih snaga uspio je doći na sam nasip no uslijed jakog otpora nisu ga uspjeli prijeći. U tim borbama ranjeno je pet vojnika, među kojima i zapovjednik 1. bojne Tomislav Ivić.

Uslijedilo je povlačenje na desnu stranu Drave pod kontrolom hrvatskih snaga, no unatoč tome cilj akcije je djelomično izvršen. Srpskim snagama naneseni su znatni gubitci, kako u Torjancima, tako i na nasipu, te im je jasno ukazano kako 107. brigada, zvana “Vukovi s Drave”, ima snage, hrabrosti i znanja da im odgovori na njihove svakodnevne provokacije.

Izvori
Literatura
Martinić Jerčić, Natko; Ružić Slaven. 107. Vukovi s Drave. Belišće: Slog, 2017.

Podijeli članak