“Napadači su znali koje su kuće hrvatske i te su palili” – okupiran Slunj

Nakon što su 12. studenog okupirali Saborsko, u jutarnjim satima 16. studenoga 1991. JNA i srpski pobunjenici pokrenuli su iz više smjerova napad na odsječeni Slunj.

U grad napadan teškim topništvom prodrli su pješačko-oklopnim snagama s vojnog poligona, a zatim iz Slušnice i preko Popovca. Branitelji, njih oko 800, s nikakvim naoružanjem pred tenkovima bili su nemoćni. Nakon prodora tenkova u središte grada, presječene su obrambene linije, te su zapovjednici obrane donijeli odluku da po gustoj magli i kiši krenu u proboj prema Bosni i Hercegovini odnosno Bihaću, dok su neki preko vojnog poligona tražili put prema Ogulinu. Po ulasku u grad započela je pljačka i uništavanje.

Oko 16 sati 17. studenoga prošao sam kroz Slunj. Izgledao je grozno. Kroz centar se nije moglo prolaziti od ruševina, zapaljenih kuća, zgaženih automobila, srušenog drveća i materijala. To se ne može opisati. To se može samo doživjeti. Okolo tenkova kuće još u plamenu. Psi i mačke prelijeću preko ceste, pucketa vatra, širi se smrad, na krovovima strše samo dimnjaci. Napadači su znali koje su kuće hrvatske i te su palili.

Jure Jurašin, pripadnik Zbora narodne garde:

Mnogi Hrvati koji se nisu povukli pred nadolazećom vojskom ubrzo po okupaciji su maltretirani, pljačkani, zatvarani i ubijani. U Slunju je 1991. godine živio 1671 Hrvat, a u svibnju 1994. tek njih 14 koji su iz raznih razloga ostali u gradu. Križni put većine prognanog stanovništva slunjskog kraja nastavljen je četiri godine u progonstvu, a većina mještana bila je u Karlovcu.

Nakon okupacije Slunja branitelji su uspostavili obranu na crti Generalski Stol – Kamenica – Cerovac. Okupacija slunjskog kraja trajala je do kolovoza 1995. kad su okupatori u oslobodilačkoj operaciji “Oluja” natjerani u bijeg.

Naslovna fotografija – Uništena crkva Presvetog Trojstva u Slunju (spaljena 30.11.1991.)

Izvori
Literatura
Strižić, Ivan. Zločin bez kazne (knjiga prva). Zagreb: Naklada Hrvoje, 2010.

Internet
Radio Mrežnica: “Jurašin svjedočio: ‘Mićo mi je spasio život’”, pristup ostvaren 16. studenoga 2020., https://radio-mreznica.hr/jurasin-svjedocio-mico-mi-je-spasio-zivot/

Podijeli članak