Poraz 4. oklopne brigade JNA – JNA napustila Jastrebarsko

Jedna od najelitnijih oklopnih jedinica JNA bila je smještena u Jastrebarskom, točnije u vojarni Franjo Ogulinac Seljo. Kao takva predstavljala je ozbiljnu prijetnju ne samo za Jasku već i za Karlovac koji je u jesen 1991. godine žestoko napadan od strane JNA.

Ta je jedinica intervenirala koncem ožujka 1991. na Plitvicama tijekom Krvavog Uskrsa, a već u ljeto 1991. tenkovi su iz Jaske kretali u Sloveniju gdje su imali i prva borbena djelovanja i gubitke. Vojnici svih nacionalnosti počeli su nakon toga bježati iz vojarne. Za nekoliko dana jedinicu je napustilo 30% vojnika, među njima i zapovjednik Rod Vidič. Zapovijedanje vojarnom tada je preuzeo Radovan Tačić koji je tijekom srpnja u krugu vojarne dao postaviti 2000 protupješačkih mina, dok je u krugu skladišta Murat u obližnjoj šumi postavio njih 1600. U kolovozu ’91. dio tenkova izmjestio se na vojni poligon Slunj zajedno s iskusnijim ljudstvom dok su u Jastrebarskom ostali mahom neiskusni ročni vojnici. Početkom rujna ipak u vojarnu dolaze svježe snage te se dodatno utvrđuju u vojarni i spomenutom skladištu Murat.

Temeljem odluke predsjednika Franje Tuđmana 13. rujna 1991. izvršena je blokada svih vojnih objekata JNA u Hrvatskoj koji su bili na slobodnom teritoriju pa tako i onih u Jastrebarskom. U potpunoj blokadi se našlo nešto vise od 300 pripadnika kojima je isključena struja, voda i sve telefonske linije. Prekinuta je i veza vojarne i skladišta Murat, a ubrzo je osvojena i farma svinja u obližnjem selu Cvetković koju su opsluživala 3 vojnika JNA. Uskoro su počeli dugotrajni i mukotrpni pregovori o predaji vojnika JNA. Ispostavilo se da JNA nije do pregovora već do kupovine vremena.

Zapovjednik 4. oklopne brigade JNA Tačić zapisao je u knjizi Stakleni Tenkovi – moć i nemoć četvrte oklopne brigade kako je razrađivano više varijanti za izlazak. Prva varijanta je bila proboj i nasilno izlaženje, druga varijanta pregovori i mirno razdruživanje, treća zarobljavanje većeg broja taoca, četvrta prijetnja dizanjem skladišta “Murat” u zrak.

Krajem rujna predstavnici 4. oklopne brigade JNA i predstavnici Hrvatske sklopili su sporazum o mirnom izlasku. Međutim sporazum nije odobren od vrhovne komande JNA i brigada je ostala u blokadi još mjesec i pol dana. Napokon, na opće oduševljenje građana Jastrebarskog, u koloni dugoj skoro 40 kilometara JNA je napustila Jasku pravcem Jastrebarsko – Karlovac – Vojnić – Vrginmost – Glina – Dvor na Uni – Bosanski Novi – Banjaluka – Doboj – Tuzla. U vojarni je ostalo tek nešto inženjerijskih strojeva i desetak poluuništenih borbenih vozila.

Dogodilo se to 13. studenog 1991. godine, a u spomen na taj događaj Jastrebarsko obilježava Dan grada.

Izvori
Internet
Ratni put 4. oklopne brigade JNA“, Srpski oklop, pristup ostvaren 11.11.2022., http://www.srpskioklop.paluba.info/ratniput4okbr/4.okbr.htm

Podijeli članak