“Ja sam se za ovo sve pripremio psihički. Uopće me nije strah” – poginuo heroj Renato Smolčić

Na današnji dan, 9. studenoga 1991. godine, poginuo je “dobri duh” 65. samostalnog bataljuna ZNG Ivanić Grad – Renato Smolčić.

Renato Smolčić “Smola”

Renato je rođen 18. rujna 1969. u Bjelovaru, život je proveo u Čazmi i Ivanić Gradu. U rujnu 1991. napunio je 22 godine i dragovoljno pristupio Zboru narodne garde. Kao pripadnik 2. satnije 65. Samostalnog bataljuna ZNG sa svojim je suborcima držao položaje u Starom Grabovcu kraj Novske.

Ja sam se za ovo sve pripremio psihički. Uopće me nije strah.

Renato Smolčić novinarki lokalnog radija

U Starom Grabovcu Renato je stradao u iznenadnom topničkom napadu, prilikom redovne smjene boraca unutar postrojbe. Na putu do bolnice podlegao je zadobivenim ranama položivši svoj život za Domovinu.

“Smola”, kako su ga nazivali suborci, bavio se glazbom, imao je bend Paranoid, a gitaru je nosio i na prvu crtu. O Smoli, kako su ga nazivali, suborci danas govore biranim riječima: U stvarnom životu Renato je bio umjetnička dušica, svirao je gitaru i pjevao, omiljen u svakom društvu, pa tako i omiljeni vojnik u postrojbi.

Potpis na kući u Starom Grabovcu gdje su bili položaji 65. bataljuna

Jednom prilikom na položaju u Lipovljanima ga je posjetila ekipa lokalnog radija kojoj je između ostalog otpjevao stihove pjesme Piši mi zagrebačke rock grupe Drugi način (video u nastavku).

Naslovna fotografija – Renato Smolčić (stoji drugi s desna) sa suborcima na prvoj crti u Starom Grabovcu

Izvori
Literatura
Monografija Otok Ivanić u Domovinskom ratu. Zagreb: Nova knjiga Rast, 2012.

Podijeli članak