U samo jednom trenu život je izgubilo 17 hrvatskih vojnika – raketiranje Draganićkih Mrzljaka

Dan 8. studeni 1991. godine najtragičniji je dan Domovinskog rata za 129. karlovačku brigadu Hrvatske vojske. U samo jednom trenutku 17 pripadnika te postrojbe izgubilo je život (ukupno u Domovinskom ratu 129. brigada imala je 28 poginulih).

Oko 14 sati zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije napali su drvene barake karlovačkog poduzeća „Vodoprivreda“ u Draganićkim Mrzljakima u kojima je bila smještena Hrvatska vojska. Samo jedan pogodak rakete u samo središte barake bio je dovoljan da usmrti 17 hrvatskih vojnika, pripadnika 2. bojne 129. brigade, te teško rani njih 12. Bilo je to vrijeme odmora nakon ručka i prije polaska na stražu koju nisu nikada dočekali.

Eksplozija je ostavila stravičan prizor. Napola srušena drvena zgrada bila je puna razlomljenog stakla, drveta i željeza. Svuda po baraci ležali su komadi odjeće, razbijeni tanjuri, oružje i nepomična tijela.

Željka Pulez, novinarka, knjiga Neispričane priče

Neke procjene govore kako se radilo o odmazdi jer su hrvatske snage prethodnih dana postigle značajne uspjehe u zauzimanju vojarni JNA na karlovačkom području (Jamadol i Logorište). Tragedija je mogla biti i znatno veća jer su se u obližnjoj baraki nalazila minsko-eksplozivna sredstva dopremljena iz osvojenog skladišta u Jamadolu.

U Draganiću smo se formirali i kretali van na bojište. Kada je baza raketirana, tamo smo od Roma bili ja i Ivan Brajković, on je tamo bio ranjen. Mi smo taman završili s ručkom i išli smo van oprati manjerke i vidjeli smo neki avion kruži iznad nas i rekao sam Ivanu – „Ovaj bi mogao napraviti neki đumbus.“, a veli Ivan „Ma tko njega fućka, visoko je!“ I najedanput se samo ugase motori i on prema nama… Mi polijegali i bilo je dosta mrtvih i ranjenih. Mene zasula zemlja no brzo sam se ustao i potrčao po oružje no džabe…

Mle Hudorović, pripadnik 129. brigade

Nedugo nakon napada na Draganićke Mrzljake isti zrakoplov raketirao je bazu Hrvatske vojske u Mahičnom oko koje se nalazilo 200-injak vojnika. Raketa namijenjena vatrogasnom domu u središtu sela promašila je cilj i na svu sreću završila u polju.

U raketiranju Draganićkih Mrzljaka poginuli su Josip Begović, Stjepan Belavić, Dragutin Bezjak, Damir Butković, Janko Galović, Milivoj Horvatić, Josip Knez, Slavko Loknar, Josip Luka, Zdravko Mejaški, Josip Miškulin, Stjepan Perak, Damir Petančić, Željko Pudina, Branimir Stipetić, Mirko Vejnović i Dražen Žilić. Na mjestu njihove pogibije podignuta je zavjetna kapela svetog Križa.

Izvori
Literatura
Marinić, Borna. I mi smo branili Hrvatsku – Romi u Domovinskom ratu. Zagreb: Kali sara, 2019.
Pulez, Željka. Neispričane priče. Karlovac: Vlastita naklada, 2006.

Periodika
Cvitanović, Vladimir. “Spomen hrvatskim vitezovima 8. studenoga 2008. u Draganiću”. Svjetločasopis za kulturuumjetnost i društvena zbivanja 1/2 (2009), 194-206.

Podijeli članak