“Kada smo se spustili na cestu vidjeli smo da su naši dečki dočekani u zasjedi” – poginuo heroj Zvonko Čubelić

U ratnom vihoru 1991. godine našla se i tadašnja općina Podravska Slatina, danas grad Slatina. Crta obrane tog grada, kroz kojeg je prolazila iznimno važna komunikacija, “podravska magistrala”, nalazila se na obroncima Papuka južno od grada.

Jedno od naselja na tim obroncima, Ivanbrijeg, branila je skupina gardista 136. brigade te malobrojni domaći branitelji uz oskudnu razinu naoružanja. Nasuprot njih nalazilo se selo Ćeralije, jedno od jakih pobunjeničkih uporišta u tom kraju. Pobunjenim Srbima “trn u oku” bilo je naročito upravo naselje Ivanbrijeg koje je bilo česta meta minobacačkih napada, ali i meta terorističke zasjede koja se dogodila 6. studenoga 1991. U njoj je život izgubio pripadnik pričuvnog sastava MUP-a, jedan od mještana Ivanbrijega, Zvonko Čubelić.

On je na Ivanbrijegu imao imanje i kada je to postalo prva crta obrane on je ostao tamo. To jutro išao sam oko 12 sati prema Ivanbrijegu nakon brifinga u zapovjedništvu u Slatini. Kada sam ulazio u selo, Zvonko je taman odlazio prema Slatini. On i njegov suborac išli su u grad rješavati svoj status. U trenutku kada sam došao na položaj čuli smo rafal, jedan, drugi, treći. Pomislili smo da je krenuo napad Srba na nas. Uzeo sam par dragovoljaca i pošli smo vidjeti što se događa. Kada smo se spustili na cestu vidjeli smo da su naši dečki dočekani u zasjedi. Par trenutaka ranije sam onuda prošao zajedno sa suborcima Zlatkom Štefanekom i Mihaelom Dlabom i prošlo mi je kroz glavu da sam skoro izgubio život. Prvi je do Zvonka stigao „Floki“, ali nažalost Zvonko je vrlo brzo izdahnuo. Kasnije je očevid pokazao da su pucali sa dva mjesta. Pustili su auto da dođe do zavoja i onda na njega otvorili vatru s desne i stražnje strane, a auto je otišao u provaliju. Po opušcima koje smo pronašli, shvatili smo da su tamo bili dulje vrijeme, a zašto nisu na nas otvorili vatru koji smo prvi prolazili zaista ne znam, možda su se uplašili dugog naoružanja koje smo držali kroz prozor, možda se nisu snašli jer smo zaista brzo došli.

Andrej Baćani, pripadnik 136. slatinske brigade

Srpski su teroristi otvorili rafalnu vatru iz strojnica na kombi “IMV 1600” u vlasništvu tvrtke “Podravina” kojim se koristila Hrvatska vojska za transport ljudi i opreme. U kombiju je u trenutku zasjede uz Zvonka Čubelića bio Zvonko Šikić koji je, teško ranjen u nogu, uspio iskočiti iz vozila. U trenutku pogibije hrvatski branitelj, sin, suprug i otac Zvonko Čubelić imao je 31 godinu. Iza sebe ostavio je suprugu Snježanu te 6-godišnju kćer Danijelu i sinčića Vladimira koji je imao nepune dvije godine. Njegova majka napisala mu je nekoliko godina nakon pogibije pismo objavljeno u knjizi Pismo ratniku.

Dragi sine,
Prekrasno jutro, 6. studenoga 1991. godine. Dan ugodan i topao, kakav se samo poželjeti može. Izgledalo je da će tako i završiti, ali naša gorka sudbina nije tako htjela. Nekoliko četničkih hitaca, i došao je kraj tvome mladom životu, tvojoj želi da obraniš domovinu, svoj rodni kraj i sve koje voliš. Na tvoj put bez povratka ispratila sam te sretna i ponosna što te imam, tako plemenitog, hrabrog i odanog svojoj
domovini, ne sluteći da će to biti naš posljednji rastanak. Još uvijek čekam. Ne mogu i ne želim vjerovati da se nećeš vratiti meni, svojoj djeci i svima koji te vole. Za mene ćeš uvijek biti živ, jer na svakom koraku samo tebe vidim.
Tvoja mama

Izvori
Literatura
Brekalo, Miljenko. Slatinska kronika Domovinskog rata. Osijek: Svjetla grada i Matica hrvatska, Ogranak Osijek; Slatina: Matica hrvatska, Ogranak Slatina, 2017.
Šaravanja, Vjekoslav. 10.000 djece bez roditelja u Domovinskom ratu. Slavonski Brod: Obiteljski centar župe Duha Svetoga, 2001.
Žarković, Petar, prir., Pismo ratniku – Knjiga sjećanja na poginule branitelje u Domovinskom ratu slatinskoga i orahovičkog područja. Slatina: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatina, 2000.

Svjedočanstva
Usmeno svjedočanstvo Andreja Baćanija, prikupljeno 16. kolovoza 2020.

Internet
Informativni centar Virovitica: “Predstavnici županijske i slatinske HVIDR-e odali počast poginulom suborcu Zvonku Čubeliću”, pristup ostvaren 6. rujna 2020.

Podijeli članak