“I dok su mnogi početkom 90-ih od uniforme u daleke države bježali, ona se uputila u suprotnom smjeru” – poginula junakinja Snježana Jurić Šolto

Na današnji dan, 6. studenoga 1993. godine, u zaleđu Zadra poginula je Snježana Jurić Šolto, jedina žena poginula kao pripadnica 4. gardijske brigade “Pauci”.

Ova hrabra žena iz Glavica kraj Sinja, rođena 31. srpnja 1965., dragovoljno se prijavila u Hrvatsku vojsku. U 4. gardijsku brigadu došla je sredinom rujna 1993. te je raspoređena da obavlja administrativne poslove odnosno papirologiju. No njezin san bila je prva crta.

U to vrijeme nije bilo kompjutora, a nama je bila jako korisna jer je znala brzo tipkati na mašini. Bilo je dosta pisanog materijala, ona je u tome bila odlična i zato je bila u Zadru. Međutim, stalno je htjela ići s nama na prvu crtu i govorila je da će, ako već mora raditi administrativne poslove, to raditi na prvoj crti, u samom zapovjedništvu

Marko Vukasović, zapovjednik 1. bojne 4. gardijske brigade HV

Njezin zapovjednik Marko Vukasović uslišao je uporne molbe i poveo ju kobnog 6. studenoga s njim na ratište.

Iz Borika, gdje smo bili smješteni, krenuli smo prema zadarskome zaleđu. Išli smo u Islam Grčki. Tamo je bio naš stožer, a do prve crte bilo je još najviše 500 metara. Parkirao sam pred stožerom, ja sam zakoračio unutra, a ona se, sva sretna, pošla javiti trojici poznanika, vezista koji su ispred stožera popravljali neke aparate za vezu. U tom trenutku je grunulo.

Marko Vukasović, zapovjednik 1. bojne 4. gardijske brigade HV

Topnički napad iz pravca Smilčića, koji je bio pod kontrolom pobunjenih Srba, bio je koban za Snježanu koja je na mjestu stradala. Granata haubice pala je niti pola metra od Snježane. Unatoč brzoj reakciji saniteta, nije joj bilo pomoći, preminula je na mjestu.

Naši iz saniteta odmah su priskočili, ali nisu joj mogli pomoći. Ostala trojica bila su ranjena, Jozo Vukušić, Ljubo Perković i Omrčen, njemu sam, na žalost, zaboravio ime.

Marko Vukasović, zapovjednik 1. bojne 4. gardijske brigade HV

Snježanina majka Nada 2013. je s novinarom Vinkom Vukovićem iz Slobodne Dalmacije podijelila sjećanje na jedinu kćer:

Neman riči za nju, pridobra je bila. I nama i svima. Takvo srce je nadaleko bilo teško nać. Radila je u klesara Župe, u Brnazama. A onda je zaratilo, đavlu i rat i ko ga je izmislija. U rat je Snježana iz Australije došla. Bila je u posjetu tetama. I dok su mnogi početkom devedesetih od uniforme u daleke države bježali, ona se uputila u suprotnom smjeru. A što je i mogla kad oni koji slijede srce ne znaju drukčije. A njezino je bilo tako veliko da je u njega mogla stati čitava jedna zemlja.

Nada Jurić Šolto, majka

Izvori
Literatura
Monografija 4. gardijska brigada Hrvatske vojske Pauci” Zagreb : Despot infinitus, 2013.

Periodika
Vuković, Vinko. “Snježana je u prvoj minuti na bojišnici zakoračila u smrt”. Slobodna Dalmacija (Split), 15. kolovoza 2013., 14.

Internet
Ines Brajević: “Snježana Jurić Šolto jedina je poginula pripadnica 4. brigade, došla je na prvu crtu i zakoračila u smrt”, Dalmatinski portal, pristup ostvaren 6. studenoga 2020., https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/snjezana-juric-solto-jedina-je-poginula-pripadnica-4–brigade–dosla-je-na-prvu-crtu-i-zakoracila-u-smrt/79587

Podijeli članak