“Ovaj zločin nije počinio ni Srbin, ni Hrvat, ni Musliman, nego monstrum, nečovjek, zlo veće od samog zla što se riječima opisati ne može” – ubojstvo obitelji Kozbašić

Na današnji dan, 5. studenog 1991. godine u Petrinji je počinjen jedan u nizu strašnih zločina – ubijena je četveročlana obitelj Kozbašić.

Nakon što je u rujnu 1991. Petrinja okupirana, Milan Kozbašić, Hrvat po nacionalnosti, ostao je u gradu sa svojom suprugom Gordanom, koja je bila Srpkinja i dvoje maloljetne djece – Alenom (8) i Tamarom (13). U njihov dom u ulici Ivana Meštrovića 11 tijekom noći s 4. na 5. studenog 1991. upala su dvojica naoružanih pripadnika specijalne jedinice milicije “SAO Krajine”. Najprije su u prizemlju ubili malenog Alena, a zatim u potkrovlju kuće i ostatak obitelji.

Alen (lijevo) i Tamara (desno) Kozbašić prije rata

Svi članovi obitelji Kozbašić ubijeni su iz vatrenog oružja tzv. “škorpiona” u glavu kroz jastuk, a njihovi ubojice bježeći s mjesta zločina ukrali su im odjeću i Milanov zlatni lanac. Otac ubijene Gordane uspio je tijela žrtava prevesti u mjesto Gornja Sanica kod Ključa u BiH gdje ih je pokopao. Neposredno prije ubojstva Milan Kozbašić odbio je prihvatiti poziv za mobilizaciju u okupiranoj Petrinji.

Milan Kozbašić nije se htio boriti na strani pobunjenih Srba

Milanov brat, Ranko Letica, danas pokojni, 2015. godine objavio je na Facebook-u pismo koje je dobio od tada 11-godišnje djevojčice, prijateljice malenog Alena i Tamare. Potresno svjedočanstvo djeteta koje je naišlo 5. studenog 1991. na strašan prizor ne ostavlja ravnodušnim.

Ubojstvo obitelji Kozbašić tek je jedan u nizu ratnih zločina koji su se dogodili nad civilnim stanovništvom nakon okupacije Petrinje. Detalje ovoga događaja u knjizi Krajina kroz dokumente dokumentirao je Ivica Pandža – Orkan, a prije desetak godina u emisiji Nove TV Istraga prikazana je rekonstrukcija svirepog ubojstva. U lipnju 2018. godine Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije, Save Grnovića i Jovana Ranića, ondašnjih pripadnika specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine, za ubojstvo obitelji Kozbašić. I dok Ranić nije dostupan hrvatskom pravosuđu, u proljeće 2021. u Hrvatsku je iz Njemačke izručen Grnović.

Obitelj Kozbašić pokopana je na groblju u Gornjoj Sanici (BiH)

Izvori
Literatura
Pandža, Ivica ur. Krajina kroz dokumente. Sisak: Agencija za istraživanje i dokumentaciju ratnih sukoba, 2014.

Internet
Ana Raić Knežević: “U Petrinji su ’91. divljački ubijeni tata, mama i djeca. Napokon je podignuta optužnica protiv srpskih specijalaca”, Telegram.hr, pristup ostvaren 1. studenoga 2019., https://www.telegram.hr/politika-kriminal/u-petrinji-su-91-divljacki-ubijeni-mama-tata-i-dvoje-djece-napokon-je-podignuta-optuznica-protiv-srpskih-specijalaca/
Danijel Prerad: “Hrvatskoj izručen osumnjičenik za ubojstvo obitelji Kozbašić 1991.”, Večernji.hr, pristup ostvaren 5. studenoga 2021., https://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatskoj-izrucen-osumnjicenik-za-ubojstvo-obitelji-kozbasic-1991-1494660

Podijeli članak