Oni su obranili i oslobodili Liku – osnovana 9. gardijska brigada “Vukovi”

Na današnji dan, 1. studenog 1992. godine u Gospiću je osnovana 6. gardijska brigada koja je šest mjeseci kasnije preimenovana u 9. gardijsku brigadu Hrvatske vojske. Promjenu imena objasnio je general Janko Bobetko u knjizi Sve moje bitke:

Brigada je izvorno nosila broj 6, odnosno, bila je 6. gardijska brigada. Šaljivu podudarnost se primijetilo tek tjedan dana kasnije. Naime, gardijska brigada iz Gospića je dobila isti broj, kojeg je imala i Titova 6. lička. Tako su šale o sličnostima i istovjetnostima Tuđmana i Tita dobile pojačanje time što je Tuđman, pored bijele zapovjedničke odore, Brijuna, i prije svega, time što je Zagorac i državni predsjednik, kao i Tito, “dobio i svoju 6. ličku”.

Tenkist 9. gardijske brigade

Ova gardijska brigada, poznata pod nazivom “Vukovi”, stvorena je iz sastava postrojbi Hrvatske vojske koje su tijekom 1991. i 1992. godine obranile Liku i zaustavile neprijateljsko nadiranje prema Gospiću, a činili su je i gardisti iz ostalih krajeva Hrvatske, osobito iz Primorja i Istre. Zapovjedništvo je preuzeo Mirko Norac, dotadašnji zapovjednik 118. brigade Hrvatske vojske, a njegov zamjenik bio je Milan Čanić – Bićo.

Odmah po osnutku brigadu su čekale teške zadaće, jer su tijekom zime 1992./1993. provokacije i napadi Srba manjih razmjera bili dio svakodnevice. Usprkos slabim uvjetima života i rada, “Vukovi” su se odmah po osnutku predstavili kao respektabilna postrojba, na koju se Hrvatska uvijek s pravom mogla osloniti. Tek dva mjeseca po osnutku brigada je uključena u operaciju „Maslenica“ u kojoj je zajedno sa snagama Specijalne policije sudjelovala u oslobađanju velebitskih visova, a pripadnici 1. bojne „Vukova“ ondje su i ostali na području oko Tulovih greda.

“Vukovi” u “Oluji”

Nekoliko mjeseci kasnije, u rujnu 1993. godine, brigada je izvela iznimno uspješnu operaciju „Medački džep“ oslobodivši sela Divoselo, Čitluk i Počitelj čime je neprijatelj odbačen 7 kilometara u dubinu od Gospića čime je taj grad znatno rasterećen topničke vatre koja ga je često zasipala. Kruna ratnog puta ove slavne postrojbe bila je svakako operacija „Oluja“ u kojoj je sudjelovala u oslobađanju okupiranih krajeva Like.

Oko osam tisuća ljudi nosilo je oznaku 9. gardijske brigade pod sloganom PRIMUS INTER PARES (prvi među jednakima). Najvrjednije što su mogli položiti za svoju domovinu, svoje živote, dalo je 56 pripadnika “Vukovi”. U procesu preustroja OSRH, 9. gardijska brigada “Vukovi”, ukomponirana je u sastav 1. gardijske brigade “Tigrovi” koja je zajedno sa 2. brigadom “Gromovi” i 4. brigadom “Pauci” postala dijelom novostvorene Gardijske motorizirane brigade. Naziv i simbole Vukova danas nosi 1. motorizirana bojna “Vukovi” Gardijske motorizirane brigade.

Izvori
Literatura
Bobetko, Janko. Sve moje bitke. Zagreb: vlastita naklada, 1996.

Internet
“POVJESNICA 9. gardijske brigade”, Grad Gospić, pristup ostvaren 21. listopada 2019., https://gospic.hr/povjesnica-9-gardijske-brigade/
Hrvoje Strukić: “9. gardijska brigada – Vukovi”, Hrvatski vojnik, pristup ostvaren 30. listopada 2020. https://hrvatski-vojnik.hr/9-gardijska-brigada-vukovi/

Podijeli članak