Krali su sve – od žlijebova do dječje odjeće – okupacija Hrvatskog Blagaja

Vozeći se starom cestom od Karlovca prema Lici naići ćemo pred Slunjem na selo Blagaj. Prije rata ono je bilo podijeljeno na Srpski Blagaj i Hrvatski Blagaj. U Hrvatskom Blagaju živjelo je 70-ak stanovnika koji su se bavili poljoprivredom i stočarstvom. Uz seoska domaćinstva ondje su se nalazile i vikendice, uglavnom Karlovčana i Zagrepčana te područna škola i katolička crkva Svetog Duha.

Sve to nestalo je nakon što je selo na današnji dan, 24. listopada 1991. godine, okupirano, spaljeno i temeljito popljačkano. Nevolje za Hrvatski Blagaj započele su u ljeto ’91. kada su mještani srpske nacionalnosti iz obližnjeg Veljuna blokirali magistralu odnosno presjekle komunikaciju Slunja i Karlovca. U blokadi se našao i Blagaj kod kojeg je uspostavljena nadzorna točka Policijske stanice Slunj.

Prvi napad na selo dogodio se u rujnu kada su pobunjeni Srbi osobnim vozilom došli do punkta hrvatske policije te na njih otvorili vatru iz automatskog oružja. Na sreću nitko nije stradao, a pobunjenici su se povukli prema Srpskom Blagaju. Nakon toga krenuli su minobacački napadi, a prema selu pucalo se i iz protuavionskog topa te mitraljeza. Stanovnici su polako napuštali selo svjesni nemoći. Najhrabriji vraćali su se povremeno obići kuće i nahraniti blago.

Kada je neprijatelj krenuo u napad u selu nije bilo gotovo nikoga. Civile koje su zatekli priveli su na razgovor, no nakon prijetnji bili su pušteni ili protjerani u BiH. Po ulasku u selo pobunjeni Srbi krenuli su u pljačku. Poslije napada, kraj škole u Veljunu dovezeno je iz Blagaja 20-ak traktora koje su domaći ljudi mogli slobodno uzimati ili s njih skidati rezervne dijelove po potrebi. Dio plijena završio je i kod prvih susjeda u Srpskom Blagaju. Mića Dragojević tako je uzeo traktor Marijana Muića koji je nakon „Oluje“ i oslobađanja tog područja u Dragojevićevoj kući pronašao čak i odjeću svoje djece.

Pljačka svega mogućega nastavila se danima. Tako je 10. studenog od strane milicije iz Veljuna zaustavljen traktor kojeg je vozio Miloš Tomić iz Šlivnjaka. Tomić je vukao čak dvije prikolice u kojima je prevozio kukuruzanu, žlijebove, desetak dasaka građe te plastičnu burad. Paralelno, pobunjenici su selo spalili i devastirali. Spaljeno je 48 kuća, gospodarskih objekata i vikendica kao i područna škola te mjesna crkva.

Naslovna fotografija – (U nedostatku arhivskih materijala) Fotografija razorenih obližnjih Rastoka kraj Slunja

Izvori
Literatura
Strižić, Ivan. Zločin bez kazne (knjiga prva). Zagreb: Naklada Hrvoje, 2010.

Podijeli članak