Ovaj Ličanin živio je za obitelj, Dinamo i domovinu – poginuo heroj Joso Podnar

Na današnji dan, 23. listopada 1995. godine život je tragičnom pogibijom u prometnoj nesreći izgubio jedan od zaboravljenih junaka Domovinskog rata Joso Podnar.

Još od malena, ovaj Ličanin rodom iz Perušića razvio je ljubav prema Dinamu te je kao Bad Blue Boys išao na gostovanja diljem Jugoslavije te inozemstva. Bio je i na legendarnoj neodigranoj utakmici između Dinama i Crvene Zvezde u svibnju 1990. te je shvatio da je rat neizbježan.

Kao dragovoljac pristupa snagama MUP-a Republike Hrvatske, a nakon završene obuke u Zagrebu, vraća se u Liku gdje obavlja policijske poslove. Kada je u ljeto 1991. napadnut Gospić Joso Podnar se aktivno uključuje u obranu tog dijela Like. Žestoke borbe vodile su se za Bilaj, Lički Ribnik i sam Gospić, koji je dijelom bio u srpskim rukama.

Istočni Gospić je kompletan bio njihov i tu su se najveće borbe odvijale, u tom dijelu prema željezničkoj stanici.

Milan Podnar, brat Jose Podnara
Joso Podnar sa sinom nakon povratka iz “Oluje”

Posebna priča bili su Bilaj i Lički Ribnik koji su se održali kao svojevrsna enklava, opkoljena sa svih strana. Joso Podnar kasnije je kao ispomoć skupnim snagama Specijalne policije pomagao držati položaje na Velebitu. Sudjelovao je u oslobodilačkim operacijama “Medački džep” i “Oluja”, u kojoj je kao pripadnik 118. domobranske pukovnije djelovao zajedno sa snagama 9. gardijske brigade HV-a na smjeru Novi Lički Osik – Ljubovo – Bunić. Nedugo nakon toga poginuo je u prometnoj nesreći na bilajskom mostu, a iza sebe ostavio je suprugu i sina.

Naslovna fotografija – Joso Podnar čuči dolje desno

Izvori
Svjedočanstva
Usmeno svjedočanstvo Milana Podnara, prikupljeno 25. listopada 2018.

Podijeli članak