Pljačkaški i zločinački pohod JNA na Dubrovnik – okupacija Cavtata

Dva tjedna nakon početka općeg napada na jug Hrvatske, snage Jugoslavenske narodne armije 15. listopada 1991. godine okupirale su Cavtat. Bila je to kulminacija agresije na Konavle koje su time u potpunosti stavljene pod nadzor neprijatelja.

Nadirući iz smjera Crne Gore i istočne Hercegovine snage JNA i Teritorijalne obrane slamale su konavoska mjesta, redom Vitaljinu, Dubravku, Grudu, Čilipe. Mnogi zarobljenici završili su u logorima u Crnoj Gori, a stanovništvo je utočište pokušalo pronaći u Dubrovniku te Cavtatu. Posljednje borbe vodile su se u Obodu i Zvekovici, a istovremeno u Močićima se pristupilo pregovorima između hrvatske i srpsko-crnogorske strane pod posredovanjem promatrača Europske zajednice. Dok su trajali pregovori, 15. listopada, Jugoslavenska narodna armija s dva oklopna transportera ušla je u Cavtat predstavivši se promatračima Europske zajednice kao vojna policija koja patrolira. Međutim, nakon ulaska u mjesto skinuli su hrvatsku zastavu s policijske postaje i preuzeli kontrolu nad Cavtatom.

Okupatorski vojnici u okupiranom Cavtatu najprije su se okomili na hrvatsku zastavu

Dan kad je Cavtat pao bili smo još u pregovorima sa srpskom vojskom i tražili garancije da neće ući u Cavtat i Dubrovnik i dobili smo te garancije. Čak smo to izjavili pred nekim novinarima koji su bili prisutni, ali kad smo krenuli prema Cavtatu, prošli smo pored patrole srpskih vojnika s jednim oklopnim transporterom koji su napredovali prema Cavtatu, i dok smo došli do malog ribarskog broda koji nas je trebao prevesti natrag u Dubrovnik, teška mitraljeska vatra je otvorena prema gradiću i preko zaljeva, tako da smo se morali zakloniti iza palminog drveća pored ceste jer smo mislili da mali ribarski brod ne predstavlja neko sigurno mjesto.

Adrien Stringer, promatrač Europske zajednice
Spaljeni Čilipi (autor Tomislav Žanetić)

Po okupaciji Konavala uslijedile su pljačke napuštenih kuća. Kuće nisu bile toliko oštećene u napadima koliko tijekom okupacije, kada je počelo sustavno uništavanje naselja, posebno Čilipa u kojima su između ostalog uništeni benzinska crpka, muzej i crkva, a agresor je temeljito opljačkao i zrakoplovnu luku. Ukradene su krave s farme na Konavoskom polju, opljačkan je hotel “Croatia” u Cavtatu, restoran “Konavoski dvori” i samostan u Pridvorju. Obnova tih objekata započela je nakon što su u listopadu 1992. hrvatske snage oslobodile Konavle.

Zanimljivo, 32 branitelja Konavala provela su tih godinu dana okupacije skrivajući se na planini Snježnici, po pećinama i selima u kojima nije bilo neprijatelj. Ti vojnici i policajci, poznati kao “Konavoski gerilci”, pokazali su neviđenu hrabrost i ljubav prema svojim Konavlama.

Naslovna fotografija – Uništeni tenk JNA T-34 na magistrali u Zvekovici (autor Adrien Stringer)

Izvor
Pezo, Oliver. Zagonetka pobjede : velikosrpska agresija na Dubrovnik 1991. godine. Dubrovnik: ArtFORMAT; Zagreb: Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, 2015.

Podijeli članak

Komentari su zatvoreni.