Prvi HOS-ovci stradali kod Jasenovca – poginuli heroji Mario Huis i Zlatko Klasić

Na današnji dan 1991. godine u selu Košutarica pokraj Jasenovca poginuli su heroji Domovinskog rata i HOS-a Mario Huis i Zlatko Klasić.

Mario Huis

Mario Huis rođen je 4. veljače 1962. godine u Belišću kao najmlađi od četvero djece u obitelji Mirka i Jelice. Osnovnu i srednju strojarsku školu završio je u Zagrebu. Bio je strojar i radio je u tvrtci „Monting“, a za kruh je zarađivao i radeći u inozemstvu. Iako mu je brat, nakon što se Mario vratio iz Španjolske, sredio dokumentaciju za odlazak na gradilište u Njemačkoj, odlazak za njega nije bila opcija jer je u Hrvatskoj izbio rat, a i planirao se vjenčati za djevojku koju je upoznao u mjesnoj crkvi. Ubrzo se dragovoljno se priključio HOS-u i otišao na zapadnoslavonsko ratište gdje je poginuo. Majka Jelica, nakon vijesti o Marijevoj pogibiji, teško je oboljela od Parkinsonove bolesti, a do smrti koja ju je dočekala 2005. godine nije pokopala svoga sina.

Zlatko Klasić

Zlatko Klasić rođen je 15. lipnja 1952. godine u Zagrebu u obitelji Stanka i Ljubice. Odrastao je u rodnom gradu uz mlađu sestru Spomenku. Pamte ga kao veselu i društvenu osobu i vrlo vrijednog čovjeka. Iz braka s Gordanom imao je sina Domagoja (r. 1980.). Bio je zaposlen u privatnoj knjigovežnici. Kada je počeo rat dragovoljno se priključio HOS-u s kojim odlazi na zapadnoslavonsko ratište gdje polaže svoj život na oltar Domovine.

Zlatko Klasić s obitelji

Posmrtni ostaci Mario Huisa  i Zlatka Klasića ostali su na teritoriju koji se nalazio pod kontrolom srpskih pobunjenika te do danas nisu pronađeni. Prvi su poginuli pripadnici 1. satnije HOS-a “Ante Paradžik”, a njihova se imena nalaze na spomeniku poginulim braniteljima na zagrebačkoj Kustošiji gdje su živjeli kao i na spomen ploči koja je 2017. bila postavljena u Jasenovcu, a danas se nalazi na cesti Novska – Lipik kod „Motela Trokut“.

Izvori
Literatura
Turić, Gordana. U viteza krunica (knjiga I). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.
Turić, Gordana. U viteza krunica (knjiga III). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.

Periodika
Rašović, Renata. “Tko su ratnici s HOS-ove ploče”. Večernji list (Zagreb), 3. rujna 2017., 12.

Internet
Renata Rašović: “‘Dosta je prepucavanja politike preko leđa naših poginulih. To je sramota'”, Večernji.hr, pristup ostvaren 24. rujna 2020., https://www.vecernji.hr/premium/dosta-je-prepucavanja-politike-preko-le-a-nasih-poginulih-to-je-sramota-1192139

Podijeli članak