Dvojica šogora položila su život štiteći civile koji su se povlačili prema Kupi – zasjeda u šumi Pokule

Dana 30. rujna 1991. godine neprijatelj je udario na prvu crtu obrane iznad Gline s ciljem izbijanja na rijeku Kupu. Sila koja je krenula u nadiranje iz smjera Gline bila je nezaustavljiva.

Malobrojni i slabije naoružani branitelji povlače se zajedno s civilnim stanovništvom. Već prvog dana ofenzive okupirani su Gornji i Donji Viduševac. Pripadnici Posebne jedinice policije „Osa“ Sisak stigli su idućeg dana te se 1. listopada navečer iz pravca Velike Soline probiti do Viduševca. Ipak zbog žestoke vatre morali su odustati i vratiti se 2. listopada u jutarnjim satima.

Iz Velike Soline preko Taborišta stanovništvo se u panici povlačilo gledajući kako Viduševac gori. Hrvatski vojnici i policajci bili su angažirani u osiguranju kolone koja je napuštala svoje domove tražeći spas preko Kupe u Pokupskom. Izvršavajući tu zadaću, u šumi Pokule, kod Gornjeg Taborišta 2. listopada 1991. poginula su sedmorica hrvatskih braniteljaIvica Jažeta, Branko Uzelac, Danijel Mihaljević, Milan Zgurić, Branko Klasnić, Josip Zgurić i Darko Srbić. Jedini preživjeli bio je Miljenko Milošević koji se, iako teško ranjen, uspio izvući, okupiti svoju obitelj i povući preko rijeke Kupe.

Preuzeto s quirinusportal.com

Darko Srbić, jedan od stradalih, rođen je 17. rujna 1963. u Gornjem Taborištu u kojem je i odrastao kao najmlađi brat Ivana i Nade u obitelji oca Slavka i majke Zlatice. Nakon završetka osnovne škole odlazi u Zagreb gdje je završio srednju građevinsku školu te stekao zvanje građevinskog tehničara. Pamte ga kao društvenu, ali ozbiljnu osobu koja je jako voljela djecu. Nakon prvih izbora u Hrvatskoj, među prvima se 1990. godine prijavio za obranu Domovine i u kolovozu 1990. prošao tečaj Prvi hrvatski redarstvenik.

Darko Srbić

Bio je među dvjestotinjak fizički i psihički najsposobnijih mladića koji su pohađali tečaj te je zajedno s njima poslan u Lučko gdje je čini jezgru novoustrojene Antiterorističke jedinice Lučko. S jedinicom prolazi niz kriznih žarišta i vatrenih krštenja, a u ljeto ’91., kao i nekolicina drugih pripadnika ATJ Lučko, odlazi pomoći obranu rodnog kraja. Mjesec dana prije pogibije dobio je kćer Patriciju. Na vozilo u kojem se nalazio, kobne srijede, otvorena je vatra, a zatim ga je zdrobio tenk JNA. Zajedno s njim u vozilu su stradali 19-godišnji Ivica Jažeta te Darkov šogor Danijel Mihaljević.

Danijel Mihaljević

Danijel Mihaljević rođen je 5. veljače 1952. godine u Zagrebu u kojem je i odrastao s mlađim bratom Dušanom u obitelji Dragutina i Ane. Bio je radnik, zaposlen u tvornici namještaja „Jadran“. Bio je živ i temperamentan, a volio je aute i mehaničke poslove. U mladosti je sakupljao značke. Bio je oženjen Nadom, rođenom Srbić, s kojom je imao sina Maria koji je u trenutku očeve pogibije imao 14 godina. Kao dragovoljac Domovinskog rata, koji se u lipnju ’91. priključio Glinskom samostalnom bataljunu Zbora narodne garde, Danijel Mihaljević položio je svoj život.

Danijel Mihaljević s obitelji

Od tada im se gubi svaki trag, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su tek u srpnju 1996. godine, nedaleko mjesta pogibije, u jami u koju su ih zločinci zatrpali zajedno s automobilom. Sva trojica pokopana su nedugo potom u obližnjoj Gornjoj Bučici.

Izvori
Literatura
Marinić, Borna. Specijalna jedinica policije “OSA” u Domovinskom ratu. Sisak: Udruga SJP OSA, 2018.
Runtić, Davor. Prvi hrvatski redarstvenik. Zagreb: Udruga Prvi hrvatski redarstvenik, 2003.
Šaravanja, Vjekoslav. 10.000 djece bez roditelja u Domovinskom ratu. Slavonski Brod: Obiteljski centar župe Duha Svetoga, 2001.
Turić, Gordana. U viteza krunica (knjiga II). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.
Turić, Gordana. U viteza krunica (knjiga III). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.

Internet
Mateja Feljan: “Mještani i suborci zapalili svijeće stradalima u Pokulama”, Radio Banovina, pristup ostvaren 20. rujna 2020., https://www.radio-banovina.hr/mjestani-suborci-zapalili-svijece-stradalima-pokulama/

Podijeli članak