OBA DVA! OBA SU PALA! – evo kako je došlo do poznatog uzvika

Oba dva! Oba su pala! Uzvik je to koji je postao više od pukog uzvika sreće, on je postao simbol jednog vremena, a uzviknuo ga je u predvečerje 21. rujna 1991. godine Filip Gaćina.

Dogodilo se to u napadu jugozrakoplova na topničku bitnicu na Zečevu kraj Rogoznice koju su četiri dana ranije osvojile hrvatske snage. Odmah po osvajanju tog vrijednog položaja, na kojemu se nalazilo i mnogo vrijedne opreme, raspoređene su snage spremne za protuzračnu obranu. Sve to događalo se tijekom bitke za Šibenik.

Od prvog dana dolaska na Zečevo Neven Livajić iz Pirovca dizao se rano te, s raketnim sustavom Strijela 2M na ramenu, svakodnevno pješačio i nekoliko kilometara po kamenjaru ne bi li na obali dočekao neprijateljski zrakoplov. Pokazalo se da nije to činio bez razloga. Kada su na današnji dan 1991. naišla dva neprijateljska zrakoplova tipa Jastreb Livajić je pogodio jedan zrakoplov koji se sa zadimljenim repom srušio kraj rta Kremik. Drugi zrakoplov također je pogođen. Zasluga je to posade protuzračnog topa u kojoj su bili Goran Pauk, Dražen Bilać te Damir Fržop. Taj se zrakoplov navodno srušio u more kod otoka Žirja.

Osjećam se silno ponosnim. Kao heroj. Jednako zbog rušenja zrakoplova kao i brzine kojom je reagirala naša posada reagirala. U tom trenutku nisam bio svjestan u kakvoj sam opasnosti. Samo sam žurio da sa svojim topnicima što brže zauzmem položaj. Sa samo jednom, jedinom željom – da obranimo hrvatsku bitnicu na Zečevu, silno važnu u šibenskom rujanskom ratu.

Kazao je Goran Pauk, tada nogometaš Šibenika, a kasnije dugogodišnji župan šibensko-kninski, snimatelju iz Vodica Ivici Bilanu koji je nešto ranije snimio kadar za pamćenje. U njemu vidimo mladog Filipa Gaćinu iz Primoštena Burnog te Antu Klarića, s brkovima, iz Stankovaca kako su oduševljeno popratili uspješne pogotke njihovih kolega i suboraca. Bilan je snimku ubrzo ovdezao u Split gdje je prikazana najprije na TV Marijan, a zatim i na HTV-u te nizu drugih TV postaja u svijetu.

Nažalost, nakon rata, 1998. godine baš par dana prije obljetnice njegovog poznatog uzvika kao pripadnik postrojbe za razminiranje Mungosi od mine je stradao Filip Gaćina. Njegov uzvik poklopio se upravo s razdobljem u kojem je osvajanjem vojarni JNA preokrenut tijek Domovinskog rata, a koliku je moralnu snagu dao u tim trenucima hrvatskom narodu mogu posvjedočiti samo svjedoci toga vremena.

Podijeli članak