Heroj vukovarske ratne bolnice – preminuo doktor Juraj Njavro

Dana 15. rujna 2008. godine u Zagrebu je preminuo jedan od heroja Domovinskog rata – doktor Juraj Njavro.

doktor Juraj Njavro

Njavro je rođen 2. srpnja 1938. godine u Cerovici u blizini Neuma. Kod isusovaca je u Dubrovniku pohađao Klasičnu gimnaziju, a maturirao je u Mostaru. Medicinski fakultet završio je u Zagrebu, a u Medicinskom centru Vukovar počeo je raditi 1969. godine. Od 1974. u vukovarskoj bolnici radi s dr. Vesnom Bosanac. Domovinski rat ga je zatekao na mjestu šefa torakovaskularne kirurgije. Tijekom opsade Vukovara obavljao je dužnost šefa ratnog saniteta općine Vukovar. Uz kirurške poslove neprekidno je radio na zbrinjavanju ranjenika, pogotovo zadnjih mjeseci borbe za Vukovar.

Nakon pada Vukovara uhićen je i odveden u logor u Sremsku Mitrovicu u Srbiji gdje je bio zatočen zajedno s dijelom hrvatskih branitelja i civila.  Iako su mu se obraćali  s uvažavanjem, stražari u logoru su ga tukli, a protiv njega bila je pripremljena i optužnica za rušenje Jugoslavije.

Na kraju je ipak izišao iz logora tijekom jedne razmjene, a nakon izlaska dolazi u Zagreb gdje je 1992. izabran je za saborskog zastupnika HDZ-a. U vladi premijera Hrvoja Šarinića od 1992. do 1993. bio je ministar zdravstva. U vladi premijera Nikice Valentića od 1993. do 1995. obnašao je dužnost ministra za humanitarna pitanja. Godine 1995. opet je izabran za saborskog zastupnika. U vladi Zlatka Mateše bio je ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata od prosinca 1997. do isteka mandata u siječnju 2000. godine. Iste godine ponovno je izabran za saborskog zastupnika, a umirovljen je 2003. ali je i nakon toga aktivno pomagao hrvatskim vojnim invalidima. O svojim zatočeničkim iskustvima napisao je knjigu „Glavu dolje, ruke na leđa“.

Pokopan je na Mirogoju uz najviše vojne i državne počasti, a 2012. godine jedna je ulica u zagrebačkom naselju Blato nazvana njegovim imenom.

Bio je oličenje svega dobrog i prije, i u Domovinskom ratu i nakon njega.

dr. Vesna Bosanac

Izvori
Literatura
Njavro, Juraj. Glava dolje ruke na leđa. Zagreb: Quo vadis, 1992.

Internet
Ministarstvo hrvatskih branitelja: “In memoriam: Dr. Juraj Njavro”, pristup ostvaren 14. rujna 2019., https://branitelji.gov.hr/vijesti/in-memoriam-dr-juraj-njavro/2125
Večernji.hr: “Juraj Njavro”, pristup ostvaren 14. rujna 2019., https://www.vecernji.hr/enciklopedija/juraj-njavro-18582

Televizija
Vitez u bijelom. Hrvatska radiotelevizija. scenarist i redatelj Žarko Dovranić, 1992.

Ovaj članak objavljen je u sklopu emisije Domoljubne minute Hrvatskog katoličkog radija

Podijeli članak