Tragična sudbina “Osvetnika Vukovara” – poginuo heroj Miroslav Peris

Na današnji dan, 14. rujna 1993. godine, poginuo je jedan od heroja Domovinskog rata i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – pilot Miroslav Peris.

Miroslav Peris rođen je 1. veljače 1961. godine u Karlovcu u kojem je odrastao, a porijeklom je bio sa Žumberka odnosno Sošica. Nakon završetka osnovne škole u rodnom gradu, odlazi u vojnu školu Maršal Tito Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva u Mostaru. Svoje buduće zvanje vojnog pilota usavršio je u Zadru i Puli kao najbolji u klasi.  U Jugoslavenskoj narodnoj armiji ostao je 11 godina kao pripadnik 125. lovačke avijacijske eskadrile.

U veljači 1992. napustio je JNA nakon što je Danijelu Boroviću pomogao da preleti MIG-om iz Jugoslavenske narodne armije u Pulu. Odmah se priključio snagama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Bio je jedan od najiskusnijih pilota Prve lovačke eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a suborci ga pamte kao neustrašivog, nesebičnog i hrabrog domoljuba.

Početkom rujna 1993. godine na meti srpskog dalekometnog topništva našao se niz hrvatskih gradova, među njima osobito su stradali Karlovac i Sisak. Kako bi neutralizirali topničke položaje Srpske vojske Krajine na Kordunu s kojih su gađani ti gradovi, u rano jutro 14. rujna 1993. na zadatak su s aerodroma Pleso poletjela dva MIG-a. U jednom se nalazio Ivan Selak dok je drugim upravljao Miroslav Peris. Uspješno su izvršili akciju te započeli povratak prema bazi u Plesu. Oko 6 sati i 50 minuta kod sela Trepča, nadomak slobodnog teritorija Republike Hrvatske oboren je zrakoplov Miroslava Perisa.

On je, kako bi izbjegao radare i mogućnost da ga se gađa raketama, letio vrlo nisko. Na visini od 80 do 100 metara pogodio ga je protuzrakoplovni top protuzračne obrane 21. kordunskog korpusa Srpske vojske Krajine. Pokušavši se spasiti uzletio je na 350 metara visine. Tada ga je uhvatio radar pa je na njega ispaljena raketa tipa „kub“ kojom je i oboren.

Arhivske snimke pobunjenih Srba

Zanimljivo oboreni zrakoplov MIG-21 bis nosio je naziv „Osvetnik Vukovara“. Njime je u svibnju 1992. godine na hrvatsku stranu iz JNA preletio Ivica Ivandić. S njime je istog dana prelet napravio i Ivan Selak, a njegov je MIG dobio naziv „Osvetnik Dubrovnika“. Upravo je Selak letio u paru s Perisom kada je oboren čega se prisjetio na svojem Facebook profilu idućim riječima:

Tog jutra, tog 14. rujna 1993. moj pratilac je bio pogođen. Zadnje što je rekao bilo je „vođo pogođen sam“. Javio sam mu se, ali odgovora više bilo nije. I dok sam nisko iznad drveća tutnjao prema vatrenoj kugli pokušao sam pogledom vidjeti negdje lijevo prema šumama i rijeci Kupi. I vidio sam ono što sam u životu vidio i previše puta. Eksplozija u obliku gljive koja se diže visoko u zrak. Nadao sam se da je moj pratilac, vitez i junak Miroslav Peris uspio napustiti avion. Na žalost to se dogodilo nije. Vratio sam se sam. Nikad si oprostiti neću kad sam u trenutku prije nego što ćemo otići svak na svoj avion, u trenutku kada smo se gledali u oči i kada smo se pozdravili, rekao “ne brini vratit ćemo se”. Lagao sam jer sam se vratio sam. Nikada u životu te riječi više nisam rekao.

Iza sebe, Peris je ostavio suprugu Snježanu i 4-godišnjeg sina Ivana. Nakon razmjene posmrtnih ostataka pukovnik Miroslav Peris pokopan je 27. rujna 1993. uz najviše vojne počasti i uz prelet zrakoplova na karlovačkom groblju Hrnetić.

Kao što je bio prvi u svojoj klasi u školovanju, tako je i u ratu za Hrvatsku pokazao sve osobine koje se traže od pilota – hrabrost, znanje, vještinu,spremnost na odricanje i entuzijazam. Iskazao se u oslobađanju okupiranih krajeva domovine, a njegova je smrt veliki gubitak. Odajemo mu priznanje za sve što je učinio i bio spreman učiniti za Hrvatsku.

general Imra Agotić, ratni zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Na mjestu njegove pogibije danas je skromno obilježje – križ s imenom, dok je u Sošicama podignuta njegova spomen bista. U gradu Karlovcu jedno se šetalište zove njegovim imenom.

Bista Miroslava Perisa u Sošicama

Izvori
Literatura
Rupić, Mate; Maras Kraljević Josipa, ur., Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. Dokumenti, Knjiga 9. Zagreb: Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, 2010.
Šaravanja, Vjekoslav. 10.000 djece bez roditelja u Domovinskom ratu. Slavonski Brod: Obiteljski centar župe Duha Svetoga, 2001.
Perak, Anđa ur. Poginuli hrvatski branitelji iz Domovinskog rata Karlovačke županije. Karlovac: Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Karlovačke županije, 2018.

Internet
Domagoj Vlahović: “Posljednji let Osvetnika Vukovara hrvatskog viteza Miroslava Perisa”, Hrvatski vojnik, pristup ostvaren 4. rujna 2020., https://hrvatski-vojnik.hr/posljednji-let-osvetnika-vukovara-hrvatskog-viteza-miroslava-perisa/
24 sata: “Osvetniku Vukovara trebale su samo 3 minute, ali nije ih imao”, pristup ostvaren 4. rujna 2020., https://www.24sata.hr/news/osvetniku-vukovara-trebale-su-samo-3-minute-ali-nije-ih-imao-540019
KAportal: “Heroj Miroslav Peris dobio šetnicu u svom gradu: To je sjećanje na čovjeka koji je dao život za domovinu koja svi želimo da bude ljepša i bolja”, pristup ostvaren 4. rujna 2020., kaportal.net.hr/aktualno/vijesti/karlovac/3851742/heroj-miroslav-peris-dobio-setnicu-u-svom-gradu-to-je-sjecanje-na-covjeka-koji-je-dao-zivot-za-domovinu-za-koju-svi-zelimo-da-bude-ljepsa-bolja-daje-sigurnost-i-prosperitet-nasoj-djeci/
Udruga Žumberački uskoci: Hrvatski heroj iz Žumberka, pristup ostvaren 4. rujna 2020., http://uskok-sosice.hr/hrvatski-heroj-iz-zumberka/
Facebook profil Ivan Selak

Podijeli članak