Vrhunac operacije “Maestral” – hrvatska trobojnica zavijorila se na tvrđavi u Jajcu

Na današnji dan 1995. godine u sklopu operacije “Maestral” oslobođeni su od okupacije srpske vojske gradovi Jajce i Donji Vakuf.

Zapovjednici hrvatskih snaga u oslobođenom Jajcu

Nakon što je operacijom „Oluja“ oslobođen velik dio hrvatskoga teritorija te slomljena srpska pobuna u Hrvatskoj, počeo se nazirati i kraj rata u Bosni i Hercegovini. Naime, prema Washingtonskom i Splitskom sporazumu Hrvatska se vojska na poziv bošnjačkog vodstva uključila u oslobađanje susjedne države. Budući da Armija BiH i Hrvatsko vijeće obrane nisu imali snage sami pokrenuti veće oslobodilačke akcije, hrvatska je pomoć bila presudna.

Mjesec dana nakon završetka operacije „Oluja“, Hrvatska vojska pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine, istodobno s NATO-ovim bombardiranjem srpskih položaja, pokrenula je 8. rujna 1995. operaciju „Maestral“. Bila je to prva velika operacija združenih snaga Hrvatske vojske, HVO-a i Armije BiH u Bosni i Hercegovini kojom je oslobođen veći prostor zapadne Bosne.

2. gardijska brigada HVO-a u operaciji “Maestral”

Operacija “Maestral” zapravo se sastojala od dvije povezane ofenzive. Iz pravca Glamoča i Kupresa u napad su krenule hrvatske snage predvođene 7. i 4. gardijskom brigadom Hrvatske vojske, a u isto vrijeme pokrenute su napadne operacije 5. korpusa Armije BiH iz pravca Bihaća prema planinama Grmeč i Bosanskom Petrovcu te prema Bosanskoj Krupi dok je 7. korpus Armije BiH pokrenuo napad na Donji Vakuf.

Najznačajniji dan operacije svakako je bio 13. rujna 1995. godine. Kruna operacije “Maestral” bila je oslobođenje kraljevskog grada Jajca koji je bio okupiran 1049 dana. Kada se u Jajcu na tvrđavi zavijorila hrvatska trobojnica to je za “Maestral” značilo ono što je za “Oluju” značila zastava na kninskoj tvrđavi. Značajnu ulogu u tom pothvatu imale su postrojbe HVO-a predvođene 2. gardijskom brigadom HVO-a, Specijalna policija MUP-a HR-HB kao i 81. gardijska bojna Hrvatske vojske “Kumovi” iz Virovitice, ali i niz drugih postrojbi Hrvatske vojske.

Jajce 13. rujna 1995.

Do kraja dana hrvatske snage izbile su južno od Mrkonjić Grada u selo Barevo na rijeci Vrbas te istočno od Jajca na rijeku Ugar. Time je osigurano šire područje oko Jajca i Šipova, a srpske snage natjerane su na povlačenje prema Mrkonjić Gradu koji je oslobođen mjesec dana kasnije u operaciji „Južni potez“.

Naslovna fotografija – pripadnici 81. gardijske bojne “Kumovi” pred Jajcem

Izvori
Gotovina, Ante. Napadajni bojevi i operacije HV i HVO (hrvatskih snaga). Split: Zapovjedništvo zbornog područja Split, 1996.
Marijan, Davor. Osnivanje i ratni put 81. samostalne gardijske bojne Hrvatske vojske iz Virovitice. Zagreb: HVIDR-a RH, 81. SAMOSTALNA GARDIJSKA BOJNA, 2019.
Monografija 4. gardijska brigada Hrvatske vojske Pauci” Zagreb : Despot infinitus, 2013.

Dio ovog članka objavljen je u sklopu emisije Domoljubne minute Hrvatskog katoličkog radija

Podijeli članak