“Spusti jedan bili cvitak tamo iznad Kruševa” – okupacijom Novskog ždrila počelo povlačenje hrvatskih snaga iz Kruševa

Pobunjeni Srbi potpomognuti moćnim oklopnim snagama 9. kninskog korpusa JNA pokrenuli su, iz smjera Obrovca, 11. rujna 1991. godine jak napad u zadarskom zaleđu.

Početkom rujna neprijatelj je na područje Obrovca doveo nove snage s područja Like i Knina koje su u početku aktivnosti bazirale na topničkim napadima sve do 9. rujna kada je pokrenut neuspješan pješački napad, uz potporu oklopno-mehaniziranih snaga, na selo Jasenice. Dva dana kasnije nakon topničke pripreme u 10 sat krenuo je novi pješačko-tenkovski napad u koji su se oko 14 sati uključili i zrakoplovi Jugoslavenskog ratnog vazduhoplovstva.

Malobrojni branitelji Jasenica u početku su se uspješno odupirali te uništili jedan oklopni transporter i tenk. Ipak, agresor je u popodnevnim satima probio obrambene linije i branitelji su se morali povući iz Jasenica i Maslenice preko masleničkog mosta do Rovanjske. Time je presječena Jadranska magistrala i prometna komunikacija prema Rijeci i Zagrebu, a pobunjeni Srbi su ovladali Masleničkim mostom i Novskim ždrilom. Padom Jasenica i Maslenice, neprijatelj je pod paljbeni nadzor stavio Novigrad, a branitelji Kruševa našli su se u potpunom okruženju.

Branitelji Kruševa

U popodnevnim satima neprijatelj je izravno pogodio trajekt kojim su se opskrbljivali branitelji Kruševa na koje je istog dana pokrenut pješačko-tenkovski napad. Jedan iz smjera Obrovca, i drugi iz smjera Karina. Branitelji Kruševa predvođeni 4. A brigadom Zbora narodne garde napade su odbili nakon čega je zapovjednik srpskih snaga Ratko Mladić zatražio preko europskih promatrača primirje koje je zapovjednik 4. brigade Ivo Jelić i prihvatio.

Potopljeni trajekt Klimno kod Novigrada

Ipak, srpske snage nastavile su napade koje hrvatske snage uspješno odbijaju no uz znatne gubitke. Kada je postalo jasno da će Kruševo biti nemoguće obraniti zapovjednik Ivo Jelić, uz konzultacije s nadređenima, donio je odluku o postupnom povlačenju. Ona je u cijelosti provedena tijekom noći s 11. na 12. rujna kada su se hrvatske snage izvukle i prebacile u još uvijek slobodni Novigrad.

Poučeni dotadašnjim stradanjima, oprezni napadači tek su tri dana poslije ušli u Kruševo i zauzeli ga. Boj za Kruševo ujedno je bio početak rata u Dalmaciji, ali i vatreno krštenje Specijalne jedinice policije „Poskoci“ iz Zadra, 112. brigade i napose 4. brigade čijih je 6 pripadnika poginulo u obrani tog mjesta. Prostor Novskog ždrila oslobođen je i obranjen 1993. tijekom operacije “Maslenica”, a Kruševo je oslobođeno u operaciji „Oluja“ 1995. godine.

Izvori
Literatura
Monografija 4. gardijska brigada Hrvatske vojske Pauci” Zagreb : Despot infinitus, 2013.

Televizija
TV Kalendar. Hrvatska radiotelevizija. autor Tomislav Šulj, urednik Vladimir Brnardić, 11. rujna 2016.

Podijeli članak