Dok je spašavao ranjene hrvatske vojnike, sa srpskih položaja doletjela je granta – poginuo heroj doktor Predrag Đaković

Blago onima koji umiru u Gospodinu, neka otpočinu od svojih napora jer ih prate njihova djela, redak je iz knjige Otkrivenja koji stoji na grobu doktora Predraga Đakovića u Velikoj Gorici.

Doktor Pero, kako mu je bio nadimak, rođen je 23. srpnja 1948. godine u Zagrebu. Odrastao je s godinu dana mlađom sestrom Sanjom. Roditelji su mu bili profesori, a Predrag je nakon gimnazije upisao Medicinski fakultet u Zagrebu. Za vrijeme studija putovao je svakog ljeta duž Europe i sjeverne Afrike. Pričao je više jezika, a osobitu ljubav gajio je prema esperantu. Njegovi su članci i prijevodi na tom jeziku bili zapaženi u svjetskoj esperanto literaturi. Završio je fakultet s visokim prosjekom te je dobio ponude da ostane raditi na Fakultetu. Ipak, Predrag je htio stjecati iskustvo u praksi te se odlučio za liječnički poziv.

Nakon odsluženja vojnog roka u JNA, doktora Đakovića pustolovni duh odvodi na otok Iž kod Zadra gdje radio kao doktor u mjesnoj ambulanti. Pamte ga kao vrlo inteligentnog, odmjerenog i marljivog doktora koji je konstantno želio napredovati i nadograđivati svoje stručno i intelektualno znanje. Upisao je specijalistički studij oftamologije koji je pred završetak prekinuo rat. Đaković je tada radio u Stanici za hitnu medicinsku pomoć u Zagrebu.

U rat se direktno uključio u kolovozu 1992. godine kada sa Taktičkom grupom 153. velikogoričke brigade odlazi u Bosansku Posavinu kao zapovjednik sanitetskog voda. Poginuo je na današnji dan, 8. rujna 1992. godine, na prvoj crti bojišnice kod sela Potočani nedaleko Odžaka spašavajući ranjene hrvatske vojnike. Sanitetsko vozilo u kojem se nalazio pogodila je granata koja je doletjela sa srpskih položaja. Iza sebe ostavio je suprugu Mladenku te petero djece – sinove Vala, Dana i Gaja te kćerke Sanu i Petru.

Ovom prilikom spomenuti ćemo se i petorice hrvatskih vojnika koji su kao pripadnici 153. brigade Hrvatske vojske tog dana položili svoje živote u obrani hrvatskog naroda u Bosanskoj Posavini – Josip Gvozdanić, Smiljan Karlović, Vlado Lukinić, Dražen Milinković i Dražen Zdelar.

Izvori
Božić Aleksandar i Goršeta, Damir. 153. velikogorička brigada HV, Velika Gorica: Turopoljski glasnik, 2002.
Turić, Gordana. U viteza krunica (knjiga I). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.

Ovaj članak objavljen je u sklopu emisije Domoljubne minute Hrvatskog katoličkog radija

Podijeli članak