Nosili su lijekove u opkoljeno Saborsko – trojica heroja poginula u zasjedi kod Plitvičkih jezera

Na današnji dan, 6. rujna 1991. godine, u zasjedi između sela Poljanak i Saborskog na Sertić Poljani kod Plitvica ubijena su trojica heroja Domovinskog rata – Ivica Matovina, Stipe Matovina i Marko Šebalj.

Spomenuta trojica hrvatskih branitelja, zajedno sa suborcem Milanom Conjarom išli su tog dana iz Saborskog prema Slunju potražiti liječničku pomoć i lijekove za civilno stanovništvo. Na povratku iz Slunja, u šumi između Poljanka i Sertić Poljane, uletjeli su u neprijateljsku zasjedu. Skupina pobunjenih Srba predvođena Slobodanom Uzelcem iz Plitvičkog Ljeskovca otvorila je vatru na njihovo vozilo. Poginuli su 22-godišnji Ivica Matovina, 21-godišnji Marko Šebalj te 22-godišnji Stipe Matovina.

Preživio je jedino teško ranjeni Milan Conjar koji se pravio da je mrtav. Njega je Dane Matovina, koji je naišao cestom nedugo nakon strašnog zločina, prevezao do slunjskog doma zdravlja odakle je Conjar prebačen u bolnicu u Bihaću. Krajem listopada ’91. pušten je iz bolnice te se vratio braniti Saborsko koje je u studenom ’91. okupirano. Nakon kraja Domovinskog rata preminuo je od posljedica ranjavanja.

Ivica Matovina bio je polaznik Tečaja Prvi hrvatski redarstvenik u kolovozu 1990. godine. Nakon tečaja raspoređen je u Jedinicu za posebne zadatke “Rakitje” iz koje se razvila 1. A brigada Zbora narodne garde “Tigrovi”. S “Tigrovima” Matovina odlazi u Ilok, a izbijanjem rata u njegovu rodnu kraju vraća se u Saborsko. Slično kao i Ivica Matovina i Marko Šebalj koji je bio u “Tigrovima” vratio se braniti rodni kraj. Također, Ivičin bratić Stipe Matovina živio je i radio u Zagrebu no u ljeto ’91. vraća se u rodno Saborsko kako bi pomogao obranu svog sela. Stipe je bio najmlađe dijete od osmero djece oca Dane i majke Mande. Nakon završetka osnovne škole otišao je u Zagreb gdje je završio srednju industrijsku školu te stekao zvanje varioca. Zaposlio se ubrzo u Tvornici parnih kotlova Zagreb, a kada je počeo rat priključio se MUP-u Republike Hrvatske.

Izvori
Literatura
Perak, Anđa ur. Poginuli hrvatski branitelji iz Domovinskog rata Karlovačke županije. Karlovac: Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Karlovačke županije, 2018.
Runtić, Davor. Prvi hrvatski redarstvenik. Zagreb: Udruga Prvi hrvatski redarstvenik, 2003.
Strižić, Ivan. Zločin bez kazne (knjiga prva). Zagreb: Naklada Hrvoje, 2010.
Strižić, Ivan. Zločin bez kazne (knjiga druga). Zagreb: Naklada Hrvoje, 2010.
Turić, Gordana. U viteza krunica (knjiga III). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.

Podijeli članak

Komentari su zatvoreni.