Njihova smrt “kap je koja je prelila čašu” – poginuli heroji Ivica Antončić i Bruno Bolanča

Na današnji dan 1993. godine na koti Debela glava poginuli su Ivica Antončić i Bruno Bolanča, pripadnici pričuvnog sastava Specijalne jedinice policije “Ajkula” iz Rijeke.

Krajem kolovoza i početkom rujna 1993. pojačao se intenzitet napada na širem području gospića, a kulminacija se dogodila upravo 4. rujna. Uz topničku potporu napadnuta je kota Debela glava koju su držali pripadnici SJP “Ajkula”. Radilo istaknutoj planinskoj koti na Velebitu, s koje se nadziralo mjesta Divoselo, Čitluk, Počitelj te brojne zaseoke koji su se nalazili u prostoru Medačkog džepa.

Pripadnici Srpske vojske Krajine ubili su i masakrirali 22-godišnjeg Ivicu Antončića i 20-godišnjeg Brunu Bolanču te ranili trojicu njihovih kolega. Bio je to jasan znak da neprijatelji nisu odustali od ideje presijecanja Velebita i uspostavljanja granice na liniji Virovitica – Karlovac – Karlobag. General Janko Bobetko, načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, u svojoj knjizi “Sve moje bitke” između ostalog je zapisao:

(…) tko je držao Debelu glavu, držao je i polazne položaje i mogućnost manevara po samom Velebitu. (…) Zadatak specijalne policije bio je da u sastavu organizirane zasjede jakim snagama ovlada Debelom glavom i prati razvoj događanja u izvođenju operacije napada koju je vodio general Norac.

Kao odgovor na ove napade, hrvatske snage pokrenule su 9. rujna 1993. godine operaciju “Medački džep” u kojoj su odbacile srpske snage iz Divosela, Čitluka i dijela Počitelja.

Izvori
Bobetko, Janko. Sve moje bitke. Zagreb: Vlasita naklada, 1996.
Despot, Zvonimir. Medački džep 1993. : hrvatska operacija “Džep-93” : ekskluzivni dokumenti “Srpske vojske Krajine” : izvješće Ujedinjenih naroda iz 1994. godine. Zagreb: Večernji list, 2012.
Ogurlić, Dragan. Rijeka u Domovinskom ratu. Rijeka: Grad Rijeka, 2008.
Monografija Hrvatska policija u Domovinskom ratu. Zagreb: Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, 2011.


Podijeli članak

Komentari su zatvoreni.