Srušili su crkvu da izgrade tržnicu, no “Oluja” im je poremetila planove – minirana crkva u Benkovcu

Općina Benkovac 1990. godine postala je jedno od žarišta pobune dijela Srba u Hrvatskoj, a 1991. ušla je u sastav pobunjeničke Republike Srpske Krajine. Hrvati koji su živjeli ondje bili su manjina. U samom Benkovcu bilo ih je tek 20%, te su bili izloženi maltretiranjima od strane većinski srpskog stanovništva. U to vrijeme za župnika u Benkovac je stigao don Ivan Mustać. U knjizi autora Nebojše Gunjevića i Šime Ćurka Gospa u Masliniku prisjetio se tog vremena:

Premda je to već bio početak rata, premda mi je život bio ugrožen, svaku noć su odjekivale detonacije u kućama, kioscima, autima, pa je tako i moj auto bio razbijen, ni to iskustvo ne bi dao ni za što. Tih godinu dana u Benkovcu povezalo me s ljudima kao da sam tamo bio deset godina.

Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije prije rata

Do rujna 1991. godine veći broj Hrvata napustio je Benkovac, a s njima je pobjegao i župnik don Ivan Mustać. Svetu misu posljednji put u Benkovcu je slavio 6. rujna 1991. godine. Spašavajući živu glavu, u zadnji tren, spasio je i vrijednu dokumentaciju s podatcima vjernika s benkovačkog područja: maticu krštenih, vjenčanih i pokopanih odnosno umrlih. Nažalost, nije uspio spasiti i svoje osobne predmete i uspomene koji su uništeni kao i župna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije.

Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije prije rata

Svega par dana prije blagdana Male Gospe, 3. rujna 1992. godine, pobunjeni Srbi su je minirali. Bila je to prekrasna crkva, spomenik kulture, s oktogonalnom kupolom visokom 13 metara posvećena 8. rujna 1865., a obnovljena 1962. godine. Nakon miniranja crkve ostala je ruševina, da bi krajem 1992. do temelja porušili crkvu i njezin zvonik. Ni to nije bilo dosta. Buldožerima su povadili temelje crkve, teren izravnali, očistili od rasutog materijala te ondje posadili stabla i travu. Materijal koji je ostao odvezen je na nekoliko lokacija izvan grada, a gradska vlast na mjestu crkve planirala je izgraditi tržnicu i time uništiti trag postojanja ikakvog sakralnog objekta.

Miniranje crkve ponukalo je nadbiskupa Marijana Oblaka i njegovog koadjutora monsinjora Ivana Prenđu da upute protestno pismo zapovjedništvu UNPROFOR-a u kojemu su izrazili svoju ožalošćenost tim brutalnim činom agresora:

Nitko nije dao ni najmanjeg povoda za taj čin. On je djelo zaslijepljene mržnje pred kojom iz dana u dan nestaju tragovi katoličke vjere i hrvatske kulture na tom okupiranom području.

stajalo je pored ostalog u pismu, a na kraju njega bio je apel upućen vrhovnom zapovjedniku UNPROFOR-a Satishu Nambiaru:

 Od Vas, gospodine Generale, očekujemo da svojim autoritetom učinite sve kako se i dalje ne bi rušile katoličke crkve ali ni domovi Hrvata i druga njihova imovina na tom području.

Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije bila je jedan u nizu razorenih sakralnih objekata u Benkovačkom dekanatu. Čak 9 crkava je srušeno do temelja, a 7 znatno oštećeno. Razmjeri zločina otkriveni su tek 1995. kada je to područje oslobođeno u „Oluji“. Na mjestu razorene crkve zadarski nadbiskup Marijan Oblak već je u rujnu 1995. proslavio Svetu misu. U propovijedi je naglasio da na neprijateljsku mržnju trebamo odgovoriti radikalnom ljubavlju i molitvom za one koji “ne znaju što čine”.

Novoizgrađena crkva u Benkovcu (autorica fotografije Josipa Smojver)

Njegov nasljednik Ivan  Prenđa često je ponavljao: „Što je mržnja rušila, gradit će ljubav opet“. Tako je i bilo. Upravo on posvetio je 20. rujna 2003. godine novoizgrađenu župnu crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije u Benkovcu.

Naslovna fotografija – Drveće na mjestu srušene crkve

Izvori
Literatura
Gunjević Nebojša, Ćunko Šime. Gospa u Masliniku – prvih devetsto godina. Zadar: Župa Uznesenja BDM Belafuža, 2018.
Zubak, Ivana. “Revitalizacija sakralne baštine nakon Domovinskog rata u središnjem dijelu Ravnih kotara”. Diplomski rad, Sveučilište u Zadru, 2022.
Živković, Ilija gl. ur. Ranjena Crkva u Hrvatskoj – uništavanje sakralnih objekata u Hrvatskoj (1991. – 1995.). Zagreb: Hrvatska biskupska konferencija, 1996.

Internet
Biograjski: “VIDEO: Katoličku crkvu u Benkovcu srušili „oni“ iz Biograda?!”, pristup ostvaren 29. kolovoza 2022., https://biograjski.com/2019/09/14/video-katolicku-crkvu-u-benkovcu-srusili-oni-iz-biograda/

Podijeli članak