“Ukoliko HITNO NE DOBIJEM POJAČANJE Daruvar može pasti!” – bitka za Doljane

Na današnji dan 1991. godine u ranim jutarnjim satima započeli su napadi na Daruvar i sela na jugu daruvarske općine – Doljane i Sirač.

Opći napad na Daruvar pobunjeni Srbi pokrenuli su 19. kolovoza 1991. godine. Hrvatske snage uspjele su se obraniti. Od 22. do 1. rujna pripadnici Policijske stanice Daruvar, na čelu s Damirom Barberićem, uspjeli su formirati obranu grada. U tom je razdoblju također formiran Krizni štab općine Daruvar, na čelu kojeg se našao Nikola Ivkanec, a vojno-sposobnom stanovništvu upućeni su mobilizacijski pozivi. Pokazalo se da je to bio presudan tjedan u obrani Daruvara koja je tada ustvari i uspostavljena.

U nedjelju, 1. rujna 1991. godine, u ranim jutarnjim satima, u selu Doljani, srpski pobunjenici zarobili su više civila među kojima je bilo i žena i djece te prisilili 20 pripadnika Narodne zaštite i policije da se predaju. Bila je to isturena otporna točka obrane grada nasuprot vojarni JNA u tom selu. O dramatičnosti situacije govori i izvještaj zapovjednika obrane grada Nikole Ivaknca:

Daruvar 01.09.1991.g. u 08:00
Vanredni izvještaj

Borba za Daruvar još traje.
Nalazimo se u poluokruženju.
Tučemo i minobacačima.
Vojska minirala cestu u Doljanima i time spriječila intervenciju BOV-a
(op. a. borbenog oklopnog vozila) i ostalih snaga.
Naše snage u Siraču i Doljanima kod kasarne odsječene. Napadaju ih jake odmetničke snage iz sela Miljanovac. (…)
Zatražio sam pomoć u ljudstvu i materijalnim sredstvima. Sedam dana tražim BOV i druga sredstva, a posebno oružje koje nikako da dođu.
Ukoliko HITNO NE DOBIJEM POJAČANJE Daruvar može pasti jer se borimo lovačkim oružjem sa malo municije.

Nikola Ivkanec

U pomoć Doljanima poslan je dio domaćih snaga, a ubrzo u grad stiže i 40 pripadnika Specijalne jedinice policije „Omega“ PU Bjelovar te 50 policajaca iz Policijske postaje Bjelovar. Osim njih u pomoć su krenuli i policajci iz Garešnice i Kutine kao i kutinski Zbor narodne garde.

Interventna skupina SJP „Omega“ i interventni vod Policijske postaje Daruvar („Pjetlići“) stigli su nakon mukotrpnog probijanja barikada do Doljana u kojima su pobunjenici na cestu polegli 20 hrvatskih branitelja te ih vezali i maltretirali. Uočivši policijsko borbeno oklopno vozilo, pobunjenici su se u panici krenuli povlačiti prema vojarni JNA i pucati po zarobljenicima. U pucnjavi po zarobljenicima ubili su policajca Srećka Manđinija i pripadnike Odreda narodne zaštite iz Doljana Željka Bublića, Vladu Plažanina i Tihomira Lneničeka te ranili devet osoba, od kojih je policajac Eugen Lapčić preminuo 24. rujna 1991. godine. Nakon što su potisnuli srpske snage do vojarne u Doljanima, hrvatski policajci morali su se povući jer su iz nje izašli oklopni transporteri JNA.

Uspješnom akcijom spašeno je 17 zarobljenika, a uz to oslobođeno je više žena i djece te je spriječen pad Doljana. Dok su se još vodile borbe u Doljanima, pobunjeni su Srbi minobacačima napali benzinsku pumpu u Donjem Daruvaru na drugom kraju općine. Policajci i gardisti na to su uzvratili minobacačkom vatrom po njihovim položajima, a nakon višesatne razmjene vatre pobunjenici su izvršili pješački napad radi dovođenja Daruvara u poluokruženje.

U pomoć domaćim braniteljima pristižu snage koje su tog prijepodneva bile u Doljanima. Na njih i njihova vozila otvorena je jaka paljba uslijed koje su se hrvatske snage povukle i zauzele crtu obrane oko grada. Pritom je stradao “Prvi hrvatski redarstvenik” Tihomir Vrdoljak, prva žrtva Domovinskog rata s područja Bjelovara. On je ranije bio pripadnik jedinice „Omega“, a taj se dan dragovoljno javio da sa svojim bivšim suborcima ode u pomoć Daruvaru. Na toj zadaći pogodili su ga geleri minobacačke granate. Žurno je otpremljen u bjelovarsku bolnicu, no na putu je preminuo.

S dolaskom mraka smanjio se intenzitet borbi, premda su razmjena vatre i bombardiranje grada trajali do duboko u noć. Tako je dobivena bitka za Daruvar.

Fotografije – autor Toni Hnojčik

Izvori
Literatura
Čutura, Dinko ur. Heroji ne umiru (I. knjiga). Zagreb: Hrvatska zejdnica udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske, 2009.
Ivkanec, Nikola. Moja sjećanja : Domovinski rat ’91.-’95. : Glina, Daruvar, Pakrac. Čazma: Grad Čazma, 2006.
Raguž, Jakša. „Borbeno djelovanje Posebne jedinice policije Policijske uprave Bjelovar Omege 1991. godine.“ Radovi Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru 8 (2014): 71-131.
Runtić, Davor. Prvi hrvatski redarstvenik. Zagreb: Udruga Prvi hrvatski redarstvenik, 2003.

Internet
Gradski portal Đurđevac: “Skinuli ih gole, svezali žicom …….”, pristup ostvaren 1.9.2020., http://www.djurok.com/skinuli-ih-gole-svezali-zicom/

Podijeli članak

Komentari su zatvoreni.