Sprovod ovog britanskog dragovoljca se pamti – poginuo heroj John Rowley

Na današnji dan 1992. godine život za slobodu hrvatskog naroda u Bosanskoj Posavini položio je britanski dragovoljac John Rowley.

Rođen je u Kanadi 21. siječnja 1961. godine. U obranu Posavine uključio se u svibnju 1992. kada pristupa 2. bojni 108. brigadi HVO-a Ravne-Brčko u kojoj se tada već nalazio velik broj stranaca. Poginuo je od posljedica ranjavanja u borbama sa srpskom vojskom za selo Cerik.

Osvajanje Cerika za nas je bio nevjerojatan uspjeh jer nam je to mjesto predstavljalo veliku patnju. Blokiralo je cestu za Srebrenik, a Srbi su nas iz njega konstantno granatirali. Uzeli smo ga zajedno s Armijom BiH i mogu reći da je to bio vrhunac cijelog mojeg ratovanja. Nažalost, noć poslije Srbi su pristigli sa specijalnom postrojbom, pobili stražu i natrag ga zauzeli. Iznova smo krenuli osvajati Cerik, no ovog puta je bilo drugačije. Sačekali su nas, napravili dobru zasjedu, vatrom iz teških strojnica. John Rowley je pogođen, Dave Duxbury i ja smo se već oprostili od života gmižući kroz travu. No, Haydock i momci su učinili stvarno sjajan posao, zadržavši Srbe dok smo se povlačili i dok su izvukli ranjenog Johna i došli po nas, već potpuno iscrpljene. Oni su se, jedan po jedan, vratili na naše pozicije i pokrili nam izvlačenje.

Lars Newbould, pripadnik 108. brigade HVO-a
John Rowley (desno) sa suborcima

Ozlijede su za Rowleya bile preteške. Pokopan je u vrlo opasnim okolnostima, u Donjim Laništima na katoličkom groblju koje pripada župi Ulice. Pogreb Johna Rowleya njegovu suborcu, također stranom dragovoljcu, Gastonu Bessonu ostao je u sjećanju kao jedan od najljepših pogreba u ratu.

Pokop Johna Rowleya

Pokopan je u jednom sasvim malom selu, smještenom na vrhu brežuljka usred borova. Pozdrav na mjestu mirno kraj njegova groba trajao je dobrih deset minuta. Top je u daljini zagrmio, a zrake izlazećeg sunca polako su zagrijavale naša ukočena tijela. Pomislio sam o svima onima koje smo već pohranili u zemlju. Lista je bila duga.

Gaston Besson

Naslovna fotografija – Suborci iz 2. bojne 108. brigade HVO-a nose lijes s tijelom Johna Rowleya. Od stranaca lijes nose: Radek Kaspar, Steve Haydock, Joe Forstye, Ronnie Pereversoff, Gaston Besson i Tom Woods

Izvori
Literatura
Besson, Gaston i Charuel, Marc. Život na meti: (francuski dragovoljac u Domovinskom ratu) = Une vie en ligne de mire: volontaire francais dans la Guerre d’Independance Croate. Zagreb: Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, 2007.

Internet
Tomislav Šulj: “Sjećanje Engleza Haydocka i Hutta”, Vojna povijest, pristup ostvaren 29.8.2020., https://vojnapovijest.vecernji.hr/vojna-povijest/sjecanje-engleza-haydocka-i-hutta-1325239
Facebook grupa Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

Podijeli članak