“Jake snage MUP-a” pokušale su se probiti do opkoljenog Slunja – poginuo heroj Željko Brozović

Na današnji dan 1991. godine u pokušaju deblokade Slunja poginuo je pripadnik Specijalne jedinice policije “Grom” PU Karlovac – Željko Brozović.

Pobunjeni Srbi 15. kolovoza 1991. godine prekinuli su jedinu preostalu komunikaciju Slunja sa slobodnim teritorijem Republike Hrvatske. Tog dana srpski teroristi su u Tržiću Tounjskom napali policajce Policijske stanice Slunj, koji su prolazili u smjeru Ogulina. Jedan policajac je teško ranjen, a trojica zarobljena i odvedena u Plaški, gdje su zlostavljani, a njihovo vozilo je spaljeno. Drugo vozilo s pet policajaca uspjelo se izvući prema Kamenici. Ovim napadom cijela općina Slunj, zajedno s dijelom općine Ogulin, ostala je potpuno odsječena od Ogulina, odnosno ostatka Hrvatske.

U takvim okolnostima odlučeno je da se 22. kolovoza 1991. krene u akciju deblokade Slunja pravcem Kamenica Skradnička-Tržić Tounjski-Primišlje-Slunj. Osim 90 pripadnika SJP “Grom” u akciji su sudjelovali pripadnici SJP “Roda” PU Varaždin te Antiterorističke jedinice Lučko. Uz potporu jednog minobacača (82mm) te dva borbena oklopna vozila hrvatske su snage uspješno krenule u akciju. Ulaskom u centar Tržića zaustavila ih je Jugoslavenska narodna armija pristigla s obližnjeg “slunjskog poligona”. Izazvalo je to veliko razočaranje kod hrvatskih policajaca koji su već gotovo svladali pobunjene Srbe okupljene u združene snage Teritorijalne obrane Veljun i Plaški.

Istog dana organizirani su pregovori u kojima je s hrvatske strane sudjelovao zapovjednik ATJ Lučko Mladen Markač. Dogovoren je obostrani prekid vatre i povlačenje specijalnih jedinica MUP-a Republike Hrvatske. Osim toga dogovorena je i razmijena dva srpska “teritorijalca” za trojicu, tjedan dana ranije zarobljenih, hrvatskih policajaca.

U ovoj akciji život je, samo dva dana nakon 29. rođendana, izgubio heroj Željko Brozović iz Hreljina Ogulinskog. Rođen je u Ogulinu, a po zanimanju je bio strojobravar. Bio je “prvi među prvima” koji su iz ogulinskog kraja dragovoljno stupili u redove hrvatske policije kao polaznici tečaja “Prvi hrvatski redarstvenik”. U istoimenoj postrojbi bio je pripadnik 4. satnije 2. bojne kojom je zapovijedao Darko Rukavina. Iza sebe ostavio je suprugu Mariju te dvoje djece, 7-godišnjeg sina Davora i 4-godišnju kćer Ivanu.

Spomen obilježje na mjestu pogibije Željka Brozovića

U spomen na heroja Željka Brozovića svake se godine održava memorijalna utrka od Tržića Tounjskog do Hreljina Ogulinskog.

Izvori
Literatura
Francetić Zdravka, Luketić Nikolina. Fotomonografija poginulih, umrlih i nestalih branitelja ogulinskog kraja u Domovinskom ratu: 1991. – 1996. Ogulin: Pučko otvoreno učilište Ogulin, 2011.
Runtić, Davor. Prvi hrvatski redarstvenik. Zagreb: Udruga Prvi hrvatski redarstvenik, 2003.
Strižić, Ivan. Zločin bez kazne (knjiga druga). Zagreb: Naklada Hrvoje, 2010.
Šaravanja, Vjekoslav. 10.000 djece bez roditelja u Domovinskom ratu. Slavonski Brod: Obiteljski centar župe Duha Svetoga, 2001.
Perak, Anđa ur. Poginuli hrvatski branitelji iz Domovinskog rata Karlovačke županije. Karlovac: Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Karlovačke županije, 2018.
Vuković, Ivan. “Općina Ogulin u Domovinskom ratu”. Diplomski rad, Sveučilište u Zagrebu, 2015.
Monografija Dvadeset proljeća roda. Varaždin TIVA Varaždin, 2011.
Monografija Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990.-1996. Zagreb: Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, 2017.

Internet
Radio Mrežnica: “Maraton u spomen na policajca Željka Brozovića”, pristup ostvaren 22.8.2020., https://radio-mreznica.hr/marton-u-spomen-na-policajca-zeljka-brozovica/

Podijeli članak