General Oslobodilačke vojske Kosova koji je kao borac oduševio Janka Bobetka – poginuo heroj Bekim Berisha

Na današnji dan, 10. kolovoza 1998. godine u bitci za selo Junik na zapadu Kosova poginuo je heroj Domovinskog rata general Oslobodilačke vojske Kosova Bekim Berisha.

Bekim Berisha

Berisha je rođen u selu Grabovac na Kosovu nedaleko Peći 16. lipnja 1966. godine. Nakon što je u Peći završio srednju školu život ga je odveo u Zagreb gdje upisao studij veterine, a jedno vrijeme živio je i u Opatiji. Nakon nekoliko godina odlučio je otići živjeti u Nizozemsku gdje se zaručio i skrasio u gradiću Smilde na sjeveru zemlje.

Kad je u Hrvatskoj počeo rat Bekim Berisha se, unatoč pristojnom životu u Nizozemskoj, kao dragovoljac u kolovozu 1991. godine, uključio u obranu Hrvatske. Najprije je sudjelovao u obrani Siska odnosno Komareva kao pripadnik 57. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde. Borio se i na istočno-slavonskom ratištu gdje se iskazao kao vrijedan i hrabar vojnik, nakon čega se priključio hrvatskim specijalnim postrojbama.

Bio je poznat pod nadimkom „Šok“ što na albanskom znači prijatelj. Sudjelovao je i u borbama za Bosansku Posavinu gdje je 16. lipnja 1992. teško ranjen. Nakon oporavka živio je u Opatiji, a kada je drugom polovicom 90-ih počeo rat u tadašnjoj Autonomnoj pokrajini Kosovo odlazi braniti rodnu grudu.

Ondje je ušao u legendu kao pripadnik i jedan od organizatora Oslobodilačke vojske Kosova. Poznavali su ga po nadimku „Abeja“, a poginuo je junačkom smrću u složenoj diverzantskoj akciji.

Berishu su na Kosovu snimile i strane TV kuće

Prema riječima pokojnog generala Janka Bobetka, Berisha je bio jedan od najboljih i najpouzdanijih vojnika koje je ikada susreo. O njegovom liku i djelu javnost u Hrvatskoj slabo je upoznata. Ipak, zahvaljujući entuzijazmu i volji njegova suborca Ivice Pandže Orkana, na čiji je poticaj Bekimu Berishi dodijeljeno odlikovanje Reda hrvatskog križa, to se mijenja.

Berisha je odlikovan i od predsjednika Kosova 2010. ukazom ”Heroj Kosova’‘, te od predsjednika Albanije. Na Kosovu mu je podignuto osam spomenika, po njemu je nazvana Vojna akademija Kosovske vojske, jedna kosovska vojna postrojba i jedna vojarna u Prištini.

Radio televizija Kosovo o Bekimu je snimila dokumentarni film koji nažalost još nije dostupan na hrvatskom jeziku.

Izvori
Renata Rašović: “Bekim Berisha – dragovoljac odlikovan Redom hrvatskog križa” (https://www.vecernji.hr/vijesti/bekim-berisha-dragovoljac-odlikovan-redom-hrvatskog-kriza-601758; pristupljeno 10. kolovoza 2020.)
Wikipedia stranica Bekim Beirsha (https://hr.wikipedia.org/wiki/Bekim_Berisha; pristupljeno 10. kolovoza 2020.)

Podijeli članak