Bili su prvi kad je trebalo! – smotra prvih hrvatskih redarstvenika

Nakon prvih višestranačkih izbora i uspostave nove, demokratski izabrane vlasti, u svibnju 1990. godine, Republika Hrvatska bila je suočena s destabilizacijom ustavnog poretka od strane pobunjenih Srba. Hrvatsko vodstvo zabrinuto narušavanjem javnog reda i mira na dijelu teritorija gdje je srpski narod činio većinski udio među stanovništvom, odlučilo je reagirati.

Jedina legalna oružana snaga tadašnje države, bila je milicija odnosno policija, a s obzirom na upitnu odanost dijela tadašnjih milicajaca legalno izabranoj hrvatskoj vlasti i nacionalnu strukturu zaposlenih u Republičkom Sekretarijatu unutrašnjih poslova Socijalističke Republike Hrvatske, odlučeno je da se krene u obuku i naoružavanje većeg broja ljudi spremnih za obranu Hrvatske. 

Predsjednik Franjo Tuđman u lipnju 1990. dao je nalog tadašnjem republičkom sekretaru za unutrašnje poslove Josipu Boljkovcu da hitno, u sklopu postojećih zakonskih mogućnosti, organizira kampanju za zasnivanje radnog odnosa s hrvatskim mladićima sposobnima za službu u policiji. Javni natječaj za prijem u službu objavljen je 21. srpnja 1990., a tadašnjem Obrazovnom centru za unutrašnje poslove u Zagrebu naređeno je da se osnuje Tečaj za prve hrvatske redarstvenike.

Odaziv je bio velik. Jedini kriterij prijavljenima za odlazak na tečaj bila je dragovoljnost i domoljublje. Na natječaj se u svega par dana javio ogroman broj mladića koji su morali proći strog liječnički pregled. Na koncu su se odabrani 5. kolovoza 1990. okupili u Šimunskoj ulici u Zagrebu gdje se danas nalazi Policijska akademija.

Već tri dana kasnije, na današnji dan, 8. kolovoza 1990. godine polaznici tečaja Prvi hrvatski redarstvenik postrojili su se pred hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Mi smo tada išli forsirano na ustrojavanje, ili, bolje rečeno na njihovu izobrazbu uz jačanje, odnosno, davanje važnosti vojno – policijske izobrazbe tih novo unovačenih kadrova redarstvenika. Htjeli smo pokazati važnost, pa sam isforsirao da k njima dođe predsjednik države i da im se obrati. On se pojavio u prvoj generaciji hrvatskih redarstvenika u njihovoj školi u Maksimiru u Svetošimunskoj. Time se isto tako htjelo naglasiti da nije riječ samo o čistim policijskim snagama, nego da se radi o obrambenim snagama u formi i organizaciji policije, kao tada jedino moguće formacije kojom je Republika Hrvatska mogla upravljati.

Josip Manolić, premijer Republike Hrvatske 1990-1991.

Pred predsjednikom Tuđmanom postrojilo je ukupno 1698 polaznika tečaja. Na početku smotre zapovjednik tečaja Prvi hrvatski redarstvenik, Marko Lukić, obratio mu se riječima:

Gospodine Predsjedniče Republike Hrvatske, počasna jedinica i prva klasa polaznika Ministarstva unutarnjih poslova postrojena je u Vašu čast! Raportira Marko Lukić.

Uz zvuke „Lijepe naše“ i podizanje hrvatske zastave, nakon izvršene smotre, Franjo Tuđman prvim hrvatskim redarstvenicima zaželio je dobrodošlicu te im se obratio idućim riječima:

Redarstvena služba ili policija, kako se zove u europskim zemljama, ima veliku važnost u svim zemljama svijeta. U ovdašnjim i sadašnjim prilikama, naročito. Dosad nažalost, stjecajem povijesnih okolnosti u Hrvatskoj ta služba nije uživala ugled u narodu onakav kakav treba imati. Na vama je da zajedno s novom hrvatskom demokratskom vlašću, hrvatskim vrhovništvom, vratite ugled i toj službi. Vi trebate biti čuvari mirnog sna naših građana, čuvari blaga naših ljudi, ali i čuvari ustavnog i pravnog poretka Republike Hrvatske. Ne sumnjam da ćete vi, koji ste dobrovoljno stupili u ovaj prvi tečaj Škole unutarnjih poslova Republike Hrvatske, tu dužnost obaviti na zadovoljstvo i vlasti i naroda Republike Hrvatske. Pred vama je velika i odgovorna zadaća. Vi morate ovladati ne samo vještinom i znanjem svoga posla, vi morate biti i pravi predstavnici nove demokratske i suverene vlasti Republike Hrvatske. Vi morate zadovoljiti na službi, ali morate zadobiti povjerenje naših ljudi, svakog našeg čovjeka, od djeteta, žena, do muškaraca i čitavoga naroda. Morate biti odlučni i odrješiti, nepodmitljivi i nepomirljivi u vršenju svoje službe, ali morate biti krajnje uljudni i kulturni. Svaki čovjek mora vas osjetiti kao svojeg čuvara, kao svojeg predstavnika. I u tom smislu, ja vas molim, ali i zapovijedam, da se pojavite na ulicama, u selima i gradovima i da budete ono što će od vas zahtijevati vaš ministar i što će vrhovništvo Hrvatske zahtijevati – da budete zaista jamstvo mira i poretka Republike Hrvatske.

Nakon što im je na kraju govora zaželio uspjeh u radi u uspjeh u životu, Tuđman je s članom Predsjedništva Josipom Manolićem, ministrom Boljkovcem i njegovim zamjenikom Pericom Jurićem sjeo za stol s predstavnicima Obrazovnog centra za unutarnje poslove. Na sastanku su razgovarali o programima, planovima i prije svega poboljšanju života i rada budućih redarstvenika. Ipak, sve planove poremetila je „balvan revolucija“ koja je izbila 17. kolovoza 1990. i prekinula Tečaj.

Izvori
Literatura
Runtić, Davor. Prvi hrvatski redarstvenik. Zagreb: Udruga Prvi hrvatski redarstvenik, 2003.
Monografija Specijalna policija u Domovinskom ratu. Zagreb: Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, 2017.
Monografija Policija u Domovinskom ratu 1990. – 1991. Zagreb: Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, 2011.

Podijeli članak