Kako su HGSS-ovci u ratu obučavali najelitnije postrojbe – pokazna vježba desanta na hotel “Alan”

Drugom polovicom 1993. godine u ratnom putu Planinske satnije Velebit započelo je svakako razdoblje najvećih aktivnosti. Uz klasične zadatke osmatranja neprijateljskih položaja, Satnija je doživljavala kadrovski preustroj. Nisu je više činili samo alpinisti već i novaci koji nisu poznavali planine kao prva postava Satnije 1991. godine.

Obuka novaka na Velebitu (Jerko Kirigin s oznakom Planinske satnije Velebit)

Pored toga, pripadnici Planinske satnije Velebit vršili su alpinističku obuku specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i specijalne policije MUP-a Republike Hrvatske.

Oni su bili izvrsno obučeni za boriti se i zauzeti određeni prostor, pregaziti protivnika ili što god treba napraviti u borbenom smislu, ali im je nedostajala alpinistička obuka, ponajprije obuka na terenu. Oni su morali prolaziti određeni dio nesigurnog planinskog terena, a da vojnik može proći i sigurno se vratiti na Velebitu, za to im je trebala alpinistička obuka. Paklenica je bila fantastičan poligon za obuku! Kada su nadređeni u Glavnom stožeru uvidjeli što sve radimo na obuci, osigurali su i dodatnu opremu za izvlačenje i za spašavanje. Jednostavno rečeno, zapovjednici najvišeg ranga shvatili vrijednost našeg znanja. Obuka je bila zahtjevna i raznovrsna, od tehnika penjanja pa do najtežih vježbi poput one kada smo demonstrirali desant na hotel „Alan“, da im pokažemo kako se to radi iz helikoptera.

Ivan Host, zamjenik zapovjednika PS Velebit

Desant na hotel „Alan“ bio je dio velike pokazne vježbe koja je održana na današnji dan, 7. kolovoza 1993. godine. Bio je to vrhunac obuke elitnih postrojbi od strane iskusnih alpinista iz Planinske satnije Velebit. Vježbu su izveli, pored Hosta, zapovjednik Satnije Jerko Kirigin, Danko Cvitković, Dragutin Baruškin, Dragan Pelić, Darko Berljak i Krunoslav Lazić.

Cilj vježbe bio je pokazati primjere evakuacije unesrećenih iz objekta, a u tome je poslužio helikopter Glavnog stožera Hrvatske vojske. Njime je na Velebit stigao glavni inspektor u Glavnom inspektoratu MORH-a Josip Lucić koji je također bio prisutan impresivnoj pokaznoj vježbi u kojoj su se alpinisti spuštali niz uže iz lebdećeg helikoptera, a zatim i na hotel „Alan“ u Starigrad-Paklenici.

Zanimljivo, paralelno s ovim pothvatom, dio pripadnika Planinske satnije Velebit (što bivših, što na odmoru) na sjevernom Velebitu sudjelovao je u povijesnom pothvatu otkrivanja najdublje jame u Hrvatskoj.

Naime, nakon što su slovački speleolozi, koji su jamu otkrili u jesen 1992., odustali od daljnjih istraživanja svoje su otkriće prenijeli hrvatskim kolegama. Stoga je od 19. srpnja do 15. kolovoza 1993. bila pokrenuta Speleološka ekspedicija Lomska duliba 1993. U kolovozu je postalo jasno kako je rekord dotad najdublje jame, Jama Stara škola na Biokovu (-576), probijen.

Ozren Lukić Luka

Na prijedlog Damira Lackovića jama je dobila sadašnje ime – Lukina jama. Nazvana je po heroju Planinske satnije Velebit, speleologu Ozrenu Lukiću Luki, koji je godinu dana ranije ubijen na Velebitu. Za takvo senzacionalno otkriće ekspedicija nikako nije bila spremna te nije imala dovoljno užeta za mjerenje dubine. Kako se na mjestu vođe ekspedicije u tom trenu zatekao Branko Jalžić Bančo, inače pripadnik Planinske satnije, njegovi suborci su mu nakon odrađene vježbe, na današnji dan priskočili u pomoć.

Poslije ručka letimo prema Zavižanu, na Hajdučke kukove. Tamo se nalazi speleo logor za istraživanje Lukine jame. Donosimo im statičko uže i nešto karabinera Zadnja dubina danas: 1050 metara. Bančo, Lima, Kavčić, Paraga, Fric, svi su na okupu, a ostatak je u jami (Troha, Tortić).

ratni dnevnik Ivana Hosta

Iako ovakva slika ne odaje dojam ratnih zbivanja na velebitskoj bojišnici zapis iz Hostovog dnevnika od 8. kolovoza 1993. vraća nas u surovu zbilju:

Dečki na obje vidilice trebali su dežurati cijelu noć jer je „Brodospas“ postavljao novu teglenicu na pontonskom mostu u Maslenici. Budi me Vavo kavom oko 7:15. Tišina. Silazi i Rus. A onda počinje. Prva granata u 8:08, pa druga u 8:35, zatim padaju sve češće i češće, do 9:20, pa slijedi malo zatišje. Odgovoreno sa četiri hica iz topa 120 mm. Oko 17:15 opet počinje žešći topnički napad na Masleničko ždrilo. U 17:50 počelo im se uzvraćati topovima 130 mm.

Istraživanja Lukine jame nastavila su se sve do danas, a prema onima iz 2013. godine jama je duboka čak 1431 metar!

Izvori
Literatura
Šulj, Tomislav. Planinska satnija Velebit. Zagreb: Despot infinitus, 2018.

Podijeli članak