Prvi ubijeni hrvatski novinar u ratu bio je mentor Siniši Glavaševiću – ubijen Stjepan Penić

Na današnji dan, 6. kolovoza 1991. godine, u Dalju je zarobljen i okrutno ubijen prvi hrvatski novinar u Domovinskom ratu Stjepan Penić.

Taj heroj Domovinskog rata rođen je u Mladeškovcima kraj GLamoča 25. veljače 1937. godine. Obitelj mu se od četničkog progona u II. svjetskom ratu sklonila na istoku Hrvatske. Ondje je, u Dalju, Stjepan Penić odrastao i živio s obitelji.

Radio je u Vukovaru na lokalnom Radio Vukovaru koji početkom Domovinskog rata postaje Hrvatski radio Vukovar. Također bio je i dopisnik „Glasa Slavonije“ te „Večernjeg lista“. Svoja novinarska znanja prenosio je na mlađe generacije, a pored ostalog bio je mentor Siniši Glavaševiću.

Kada su 1. kolovoza 1991. godine JNA i pobunjeni Srbi pokrenuli konačan napad na Dalj, Stjepan je odlučio ostati u svojoj kući svjestan opasnosti kojoj se time izložio.

Prvi kolovoza, u poslijepodnevnim satima, posljednji put čuo sam glas Stjepana Penića, novinara Radio Vukovara i dopisnika “Glasa Slavonije”. Tada je telefon posljednji put zazvonio u njegovoj kući u Dalju, Proleterska 50, telefonski broj 47-243. U kratkom razgovoru rekao mi je da je njegova kuća demolirana, a on prebijen. Razgovor je prekinut upadom drugog sugovornika u telefonsku liniju. Čuo sam da njemu i porodici utočište nudi srpska obitelj. To govori da je Stjepan bio čovjek kojeg nisu zanimale nacije i nacionalnosti, jer je bio čovjek koji je cijenio čovjeka i uvijek bio čovjek. Nikada nije nosio oružje, jer mu je najjače oružje bila iskrena riječ, zato je 24. srpnja došao u Osijek sa svojim sumještanima na razgovor kod dr. Zlatka Kramarića, osječkog gradonačelnika, kako bi uklonio barikadu u Bijelom Brdu.

Damir Svoboda, kolega iz Glasa Slavonije

Po ulasku u mjesto agresorski vojnici Stjepanu Peniću oteli su magnetofon i kameru. Odveli su ga iz kuće te ga nakon ispitivanja pustili.

Oni će me ubiti, jer znaju da ću zapisati sve što su nam radili. Ali ja im opraštam.

Posljednje su riječi Stjepana Penića supruzi. Kao da je osjetio da će uskoro opet doći po njega. Nakon što su ga ponovno odveli od kuće zatvorili su ga u zgradi Mjesne zajednice Dalj gdje je organiziran zatvor za Hrvate.

Novinari su danima uzalud pokušavali saznati što se događa sa zarobljenim Hrvatima u Dalju, među kojima je bio i njihov kolega. U međuvremenu, Stjepan Penić izveden je iz zatvora. Prema kazivanju svjedoka izveli su ga Vaso Glodić i Mirko Đurić. Glodić je Penića odveo do kukuruzišta kraj igrališta Nogometnog kluba “Radnički” priklao ga, a zatim mu ispalio metak u čelo. 

Par dana kasnije zarobljenim Hrvatima Damiru Buljeviću i Tomislavu Kiliću naređeno da uzmu slamu i naftu i zapale njegovo tijelo. Kako to zbog povreda, slomljenih ruku, nisu mogli učiniti, Sveto Mioković zvani Lale zapalio je Penićevo tijelo.

Na koncu su pougljenjeli ostaci pokopani u jednoj od nekoliko daljskih masovnih grobnica iz koje je ekshumiran u zimu 1998., tijekom mirne reintegracije Podunavlja. Pokopan je na mjesnom katoličkom groblju 4. travnja 1998.

Čika Stevo, kako su ga zvali kolege, bio je dobri duh vukovarskog radija. U Domovinskom ratu ubijeno je još pet djelatnika Hrvatskog radija Vukovar – Zdenko Purgar, Danilo Hardi, Vladimir Levar, Branko Polovina te Stjepanov učenik Siniša Glavašević.

Izvori
Periodika
Damir Svoboda: “Četnici zaklali novinara Penića”. Virovitički list (Virovitica), 23. kolovoza 1991., 2.

Internet
IKA: “POKOP I MISA ZADUŠNICA U DALJU”, pristup ostvaren 1. kolovoza 2021., https://ika.hkm.hr/novosti/pokop-i-misa-zadusnica-u-dalju/
Documenta: Preliminarni popis žrtava – Osječko-baranjska županija, pristup ostvaren 1. kolovoza 2021., https://documenta.hr/wp-content/uploads/2021/01/obz_zrtve_documenta.pdf

Dokumenti
Documenta: Izvještaji s rasprave na suđenju za zločin u Dalju

Televizija
Ubijen Stjepan Penić – TV Kalendar, Hrvatska radiotelevizija. autor Nada Prkačin, urednik Vladimir Brnardić, 6. kolovoza 2013.

Podijeli članak