Čekali smo ovo četiri godine – započela oslobodilačka operacija “Oluja”

Na današnji dan, 4. kolovoza 1995. godine, hrvatske su snage u 5 sati ujutro pokrenule oslobodilačku operaciju „Oluja“. Njome je oslobođeno više od 18% ukupnog područja Republike Hrvatske koje se nalazilo pod okupacijom.

Nakon niza neuspješnih pregovora o mirnoj reintegraciji hrvatskoj strani nije preostalo ništa drugo nego da vojnom operacijom oslobodi okupirane krajeve. Pobunjeni Srbi napad su očekivali jer ratno stanje u Republici Srpskoj Krajini proglašeno je 28. srpnja, kada su hrvatske snage oslobodile Bosansko Grahovo, a civilne strukture su u suradnji s vojskom pripremale evakuaciju ljudstva i materijalnih dobara.

Srbe je ipak iznenadilo što su Hrvatska vojska i policija napale cjelokupni okupirani prostor, osim istočne Slavonije. Pred početak napada, snage UNCRO-a obaviještene su preko časnika za vezu da počinje oslobodilačka operacija, a u prvim satima predsjednik Franjo Tuđman uputio je poruku hrvatskim građanima srpske nacionalnosti s okupiranih područja:

Prisiljeni smo na takvu odluku da bismo, nakon četiri godine uzaludnog pregovaranja stali na kraj daljem izigravanju hrvatske i međunarodne javnosti i da bismo osigurali početak vraćanja prognanika na njihova ognjišta. Stoga u ime demokratske vlasti Hrvatske: Pozivam pripadnike srpskih paravojnih postrojbi, koji su svojevoljno ili prisilno mobilizirani u paravojne srpske postrojbe da predaju oružje hrvatskim vlastima uz jamstvo da će im biti udijeljena amnestija prema važećim hrvatskim zakonima. Pozivam inicijatore pobune da shvate uzaludnost svoga pothvata i njegovu štetnost za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, ako ustraju u pobuni, da se predaju hrvatskim vlastima i prihvate oprost ili pravično suđenje za svoje prijestupe. Pozivam hrvatske građane srpske nacionalnosti, koji nisu aktivno sudjelovali u pobuni, da ostanu kod svojih kuća, i bez bojazni za svoj život i svoju imovinu, dočekaju hrvatsku vlast, uz jamstvo da će im se dati sva građanska prava i omogućiti izbori za lokalnu samoupravu prema hrvatskom Ustavu i Ustavnom zakonu uz prisutnost međunarodnih promatrača.

Napadne aktivnosti započele su u zonama odgovornosti pet zbornih područjaBjelovar, Zagreb, Karlovac, Gospić i Split. Hrvatske snage krenule su u prodor iz 30 pravaca. Na početku operacije Hrvatsko ratno zrakoplovstvo uništilo je neprijateljsko radiorelejno čvorište Ćelavac te središta veze na Petrovoj i Zrinskoj gori. Prvoga dana oslobođeni su Sveti Rok, Dabar, Gora i niz drugih sela te prijevoj Mali Alan i područje Tulovih greda na Velebitu.

Naslovna fotografija – Hrvatske snage u blizini Hrvatske Dubice, 4. kolovoza 1995. (autor fotografije – Željko Gašparović)

Izvori
Marijan, Davor. Oluja. Zagreb: Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, 2007.
Brstilo Rešetar, Matea, Ivica Nevešćanin i Andreja Smetko. Domovinski rat. Zagreb: Hrvatski povijesni muzej, 2013.

Podijeli članak