Presreli su hitnu koja ga je spašavala, izvukli van, na smrt pretukli i bacili na livadu – poginuo heroj Šefik Pezerović

Srpske snage pokrenule su 26. srpnja 1991. žestok napad na Banovini. U toj operaciji kodnog naziva “Žaoka” (žalac) na udaru se najviše našlo Pounje. Ondje je tog dana stradalo mnogo hrvatskih branitelja, a jedan od njih bio je i Šefik Pezerović, prvi hrvatski branitelj islamske vjeroispovijesti koji je poginuo u Domovinskom ratu.

Ovaj mladić iz Bosanske Posavine rođen je u Palanci kraj Brčkog 15. ožujka 1968. godine. Odrastao je u obitelji Abdulaha i Halime uz brata Amira i sestru Amiru. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu u koji se doselila njegova obitelj. Po zvanju bio je prometni tehničar. Trenirao je borilačke sportove, volio automobile i bio vrlo društven tip.

Među prvima se stavio na raspolaganje Hrvatskoj u stvaranju. U kolovozu 1990. godine pristupio je tečaju Prvi hrvatski redarstvenik. U toj postrojbi našao se u 4. satniji 2. bojne pod zapovjedništvom Darka Rukavine. Uskoro je kao hrvatski policajac raspoređen u Policijsku postaju Črnomerec. U srpnju 1991. godine, nastojeći pomoći obranu zrinskog Pounja, MUP Republike Hrvatske donio je odluku da obranu Policijske ispostave Kozibrod preuzme PU Zagreb. Sukladno toj odluci formirana je postrojba iz sastava PU Zagreb od stotinjak djelatnih policajaca iz više policijskih postaja sa šireg područja Zagreba. Među njima bio je i Pezerović.

Ni tjedan dana nakon što je stigao u Kozibrod pokrenuta je srpska ofenziva na taj dio Pounja. Kod Struge Banske, Pezerović je teško ranjen u glavu i ruku. S još dvojicom ranjenih policajaca, Predragom Matijevićem i Ivicom Žalcem, trebao je biti prevezen vozilom hitne pomoći u sisačku bolnicu. Na barikadi u selu Kuljani vozilo hitne je zaustavljeno od strane pobunjenika. Medicinski tim – liječnik, tehničar i vozač, odvedeni su u logor te su kasnije vraćeni u razmjeni zatvorenika, dok su policajci odvedeni u nepoznato.

Za jednog se ni danas ne zna gdje je, od jednog su pronađeni posmrtni ostaci u blizini mjesta gdje je otet, a Pezerović je završio u jednoj štali. Ona je pripadala Dušanu Vinčiću koji ga je tamo pronašao i o njemu obavijestio “seosku stražu”. Pezerović je ruku zavezanih na leđima odveden do škole u Jovcu gdje je brutalno premlaćen. Unatoč teškim ozljedama u jednom je trenutku čak uspio pobjeći svojim krvnicima, no sustigli su ga, vezali žicom i nastavili tući. Zatim su ga ubacili u prtljažnik Zastave 101 i vozili dalje prema Lotinama. Ranjenog policajca nastavili su mlatiti. Na kraju je izbačen na livadu u blizini Zrina gdje je i umro.

Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su tek 2002. godine i pokopani na zagrebačkom Mirogoju. Dženazu je predvodio imam Islamskog centra u Zagrebu Hafuz Aziz Halili.

Podijeli članak