Okučani su slobodni, a Srpska Vojska Krajine slomljena – drugi dan operacije “Bljesak”

Na današnji dan, 2. svibnja 1995. godine hrvatske su snage uspješno okončale prvu fazu operacije Bljesak.

Nakon što je dan ranije presječena komunikacija Okučani – Pakrac te se pobunjene Srbe u sjevernom dijelu okupiranog teritorija dovelo u okruženje krenuo je konačan udar na Okučane. Kako bi sve išlo prema planu u operaciju su tijekom noći uvedene svježe snage i to na zapadnom pravcu 1. hrvatski gardijski zdrug te na istočnom snage iz 5. gardijske brigade „Sokolovi“.

Hrvatski tenk u Okučanima 2. svibnja 1995. (autor fotografije Željko Gašparović)

U prijepodnevnim satima nekad ponos Srpske Vojske Krajine – 18. korpus doživio je kolaps. Njihove su se snage u panici počele povlačiti iz pravca Okučana prema Bosanskoj Gradišci. Ondje su naletjeli na pripadnike 80. gardijske bojne odnosno 5. gardijske brigade. U selu Novi Varoš razvila se teška borba u kojoj je neprijatelj probio komunikaciju, a šestorica hrvatskih heroja izgubila su život Mirko Glavaš, Milan Kumić, Nikola i Vinko Ljubičić, Josip Martinović i Salko Čavalić.

Pripadnici “Tigrova” napreduju komunikacijom Novska-Okučani (autor fotografije Željko Gašaprović)

Nakon vojske tom su se komunikacijom krenule izvlačiti kolone civila stoga nije više bilo pokušaja da ju se presječe već se pustilo ljude koji su htjeli napustiti to područje da se izvuku preko Save. Oko 13 i 20 kao kruna operacije hrvatske snage ušle su u Okučane i oslobodile ih. Bio je to događaj koji je označio slom pobunjeničke vlasti u zapadnoj Slavoniji s obzirom da su se u tom mjestu nalazile sve njezine važnije institucije.

Hrvatski branitelj u oslobođenoj Košutarici koju su pobunjenici preimenovali u Srbislavci (autor fotografije Željko Gašparović)

I na pravcu napada iz Novske hrvatske su snage ostvarile značajne uspjehe. Otpor su im pružale male i neorganizirane skupine vojske u rasulu. Na smjeru napada 125. domobranske pukovnije i 3. bojne 104. brigade oslobođena su sela Košutarica i Mlaka uz Savu dok su sjeverno od njih pripadnici 1. hrvatskog gardijskog zdruga oslobodili Vrbovljane i okolna sela, a „Tigrovi“ i  „Kune“ očistili su komunikaciju Novska  – Okučani od Rajića do Okučana.

Organiziranog otpora pobunjenih Srba drugoga dana operacije gotovo da i nije bilo jer je njihova obrana bila organizirana samo na prvoj crti u sustavu jakih otpornih točaka, oslonjena na topništvo. Inženjersko uređenje prednjeg kraja obrane bilo je vrlo dobro pa su hrvatske snage tijekom operacije imale vise stradalih pripadnika od mina. Kad je prvi dan probijen prednji kraj obrane, vise nije bilo čvrste obrane ni organiziranog odstupanja već su u neredu i panici napuštali položaje i povlačili se.

Hrvatski vojnici u Okučanima (autor fotografije Željko Gašparović)

Nažalost taj dan operacije obilježio je i gubitak pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfa Rudija Perešina. Legenda u koju je ušao još za života kada je u listopadu 1991. MiG-om preletio iz JNA u Klagenfurt i priključio se Hrvatskoj vojsci svrstala ga je među najveće heroje Domovinskog rata. Perešinov MiG-21, izvršavajući borbenu zadaću kod Bosanske Gradiške, pogođen je oko 13 sati zrnima neprijateljskih protuavionskih topova smještenih u Kozincima u Bosni i Hercegovini.

Rudolf Perešin

Kako nije više mogao upravljati zrakoplovom Rudolf Perešin, na ekstremno maloj visini od ispod 50 metara i u nesigurnom nagibu, avion je napustio katapultiranjem te se prizemljio na neprijateljskom teritoriju, dok se avion inercijom brzine, prebacio preko Save na hrvatski, “Bljeskom” već oslobođeni prostor. Način na koji je Rudolf izgubio život i na kojem mjestu nije poznat, a njegovi posmrtni ostaci vraćeni su u kolovozu 1997. Obdukcijom je dokazano da je neozlijeđen doskočio na zemlju te je nakon toga mučki ubijen. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj, a sprovodne je obrede vodio biskup vojni ordinarij Juraj Jezerinac koji je pored ostalog kazao:

…da je poput sjemena pao iz zrakoplova na ovu zemlju i svojom žrtvom donio obilat rod za svoju obitelj, za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i za cijeli hrvatski narod. Taj obilat rod ljubavi je vidljiv iz njegovih riječi, kada je rekao: “nisam to mogao podnijeti i sebi dopustiti da budem ubojica moga naroda. Po cijenu života odlučio sam prijeći na stranu moga naroda i pomoći mu u njegovoj obrani“. Tu je iskru svoga odgoja, vjere i uvjerenja posvjedočio vlastitom krvlju i svojim životom.

Operacija Bljesak nije bila okončana oslobođenjem Okučana, idućeg dana oslobođena je Stara Gradiška, a okupirani dijelovi iznad Pakraca tek 4. svibnja.

Naslovna fotografija – Hrvatski vojnik u Okučanima (autor Željko Gašparović)

Izvori
Literatura
Brigović, Ivan; Martinić Jerčić, Natko; Radoš, Ivan. 20 godina vojno-redarstvene operacije Bljesak 1995.-2015. Zagreb: Samostalna sluzba za odnose s javnoscu i izdavastvo MORH-a Odjel hrvatskih vojnih glasila i izdavastva, 2015.
Turić, Gordana. U viteza krunica (knjiga III). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.

Podijeli članak