Kako su hrvatske snage zaustavile slabo poznat pokušaj Srba da vrate izgubljeno u „Oluji“ – Bitka za Bosansko Grahovo

Iako je široj javnosti nepoznato, ubrzo nakon oslobodilačke operacije „Oluja“, na području Bosanskog Grahova vodila se teška i odlučna bitka u kojoj su srpske snage predvođene generalom Mladićem pokušale vratiti izgubljeni teritorij.

Ne mireći se s porazom u noći s 12. na 13. kolovoza jedinice srpske vojske izvele su protuudar kojem je cilj bio vratiti izgubljene položaje i presjeći komunikaciji Knin – Bosansko Grahovo, te zauzeti važnu točku – prijevoj Derala znan kao „kninska vrata“, ući u Grahovo i ostvariti pozicije za daljnje napredovanje prema Livnu i Kninu.

Nakon početnog djelovanja topništva, u napad se uključilo pješaštvo, a zatim i tenkovi i zrakoplovi. Najžešći napad izvršen je na položaje ispred prijevoja Derala te na cesti Drvar – Bosansko Grahovo. Bili su to položaji 141. splitske brigade Hrvatske vojske čiji su pripadnici prihvatili borbu prsa o prsa. Poginuli su Denis Jerković, Ivan Burić, Loran Šulentić i Tomislav Grujica. U pomoć napadnutim položajima krenula je interventna skupina koja nailazi na grupu neprijateljskih diverzanata. U tom okršaju su stradali Stipe Marčić-Štef, Denis Baleta i Dragan Kikić, a više vojnika je ranjeno. Među njima bio je i Oleg Ujević koji se uspio izvući i dovesti pojačanje te se ponovno uključio u borbu i tom prilikom junački poginuo.

Iza podne, 13. kolovoza skupina pripadnika 141. brigade krenula je, uz potporu Protuoklopnog topničko-raketnog diviziona Zbornog područja Split, u protunapad kako bi povratila izgubljene položaje. Neprijatelj je odbio napad prilikom kojeg su poginuli hrvatski branitelji Nenad Božan, Ranko Grbavac, Sead Jasenčić i Slaven Ujević. U borbama na ostalom dijelu bojišta poginuli su Ante Merćep, Ante Domazet, a Zoran Karanović umro je od posljedica ranjavanja. Istovremeno u okršaju s neprijateljem kod položaja Cigelj poginula su četvorica pripadnika 6. domobranske pukovnije Split: Ognjen Krešić, Aljoša Ruspić, Igor Koprčina i Drago Ilović čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni. Bez obzira na sve gubitke hrvatski vojnici smogli su snage da zaustave napredovanje neprijatelja.

Idućih dana hrvatske snage uspjele su vratiti zauzete položaje. Ključnu ulogu u tim akcijama imala je 7. gardijska brigade Hrvatske vojske “Pume” uz pomoć drugih postrojbi (141. splitske brigade, 126. sinjske domobranske pukovnije, borbene skupine 6. splitske domobranske pukovnije, policajaca iz Postaje granične policije Strmica te tenkovskog voda i 2. bojne 113. brigade).

U spomenutim borbama, 14. kolovoza 1995. godine, poginuli su pripadnici 3. bojne 7. gardijske brigade “Pume” – 20-godišnji Stjepan Križanec i 25-godišnji Romano Ribić. Istovremeno 4. gardijska brigada Hrvatske vojske “Pauci” presjekla je komunikaciju Resanovci – Drvar, čime je zadala konačan udarac srpskim snagama.

Romano Ribić i Stjepan Križanec

Sam udar odobrio je general Mladić s ciljem zauzimanja Bosanskog Grahova i izbijanjem na područje prijevoja Derala, odnosno ‘kninskih vrata’, kako bi mogao dalje prema Livanjskom polju. Druga bojna sudjelovala je u zaustavljanju toga njegova nauma. Uz pomoć 7. gardijske brigade pokušali smo vratiti položaje koje smo imali prije djelovanja Vojske Republike Srpske. Sam napad 13. kolovoza bio je izuzeto jak, imali su jake topničke snage, jake oklopne snage, bile su ubačene diverzantske snage i sve to uz potporu zrakoplovstva, gdje su u naletima dva borbena zrakoplova tukla naše topničke položaje. Borbe su toga 13. kolovoza trajale cijeli dan, navečer je u pomoć došla 7. gardijska brigada, već sutradan, 14. kolovoza svi su položaji bili vraćeni, a 15. kolovoza svi položaji pomaknuti su šest do sedam kilometara prema Drvaru.

Ante Šilović, zapovjednik 2. bojne 141. brigade

Tog, 15. kolovoza prema selu Peći neprijatelja su odbacile 6. i 126. domobranska pukovnija te 141. brigada uz pomoć tenkista 113. šibenske brigade, a pripadnici 4. gardijske brigade ovladali su i Resanovcima.

Naslovna fotografija – Izvidnici-diverzanti 141. brigade Hrvatske vojske (izvor – Monografija 141. brigada HV u Domovinskom ratu)

Podijeli članak