Bili su prvi kad je trebalo – osnovana Jedinica za posebne namjene Policijske postaje Orahovica

Na današnji dan. 6. ožujka 1991. godine, u objektima Crvenog križa na Merkuru u Orahovici, utemeljena je Jedinica za posebne namjene (JPN) Policijske postaje Orahovica, u okviru Policijske uprave Osijek.

Mirko Bilandžić i Stjepan Milković u članku Specijalne vojno-policijske protuterorističke postrojbe: Hrvatska i svijet navode kako je: „nastanak i razvoj specijalnih vojno-policijskih postrojbi u Republici Hrvatskoj nerazdvojan i paralelan proces s nastankom i izgradnjom hrvatske države. Specijalne vojno-policijske snage svoje izvorište imaju u Domovinskom ratu. Već u razdoblju nakon provedenih prvih višestranačkih izbora i uspostave demokratski izabrane vlasti 30. svibnja 1990. godine, Republika Hrvatska bila je suočena s narušavanjem i destabilizacijom ustavnog poretka.“

Gledajući kronološki, za razliku od obrambenih struktura Hrvatske vojske, koje su stvarane gotovo od nule, s policijom to nije bio slučaj. Milicija prihvaća demokratske izbore i smjenu vlasti, a krajem 1990. biva preimenovana u policiju. Organizacijski, dijelila se na sekretarijate za unutarnje poslove (SUP) i stanice javne sigurnosti. Sjedišta SUP-ova bila su u Bjelovaru, Dubrovniku, Gospiću, Karlovcu, Kutini, Osijeku, Puli, Rijeci, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Vinkovcima, Zaboku, Zadru i Zagrebu. Prema odluci od 8. studenog 1990. godine SUP-ovi postaju policijske uprave (PU), a stanice javne sigurnosti – policijske postaje (PP).

U sastavu PU Osijek nalazila se tada i PP Orahovica. Prije osnivanja Jedinice za posebne namjene, na području bivše općine Orahovica, u listopadu 1990. godine, dolazi do reorganizacije i određenih promjena u sastavu policijske postaje u Orahovici, po naputcima tadašnjeg načelnika PU Osijek Josipa Reihl-Kira, što je ponajviše podrazumijevalo ustrojavanje i naoružavanje pričuvnog sastava policije, ali i rješavanja pitanja ”pete kolone”, unutar policijskih redova. Problem narodnosnog sastava, tada, osjetio se i u redovima Policijske postaje Orahovica, u kojima je ostao velik broj pripadnika lojalnih ”starom sustavu”, koji su tada činili velike probleme rukovodstvu Policijske postaje, kako u Orahovici, tako i u drugim krajevima Hrvatske.

Međutim, kako je krajem 1990. i početkom 1991. godine situacija postajala sve ozbiljnija, 3. ožujka 1991. godine u Osijeku dolazi do osnivanja Jedinice za posebne namjene ”Orao’‘, s ciljem sprječavanja bilo kakvih terorističkih djelovanja pobunjenih Srba te akcija usmjerenih protiv legalno izabrane hrvatske vlasti. Sjedište postrojbe bilo je u Osijeku, a umjesto jedinica u Našicama i Đakovu, sačinjavali su ju i pripadnici jedinice, osnovane 6. ožujka 1991. godine, u objektima Crvenog križa na Merkuru u Orahovici. Zapovjednik te postrojbe bio je inspektor Stevo Ivić iz Policijske postaje Našice, dok su dužnosti pomoćnika postrojbe obavljali policajac Miroslav Biro i inspektor Miroslav Topić iz Policijske postaje Orahovica.

Početkom ožujka 1991. godine nalazio sam se u Zagrebu, u jedinici ATJ Lučko, kad je nama, starijim pripadnicima Specijalne policije, u Tomislavov dom, na Sljemenu, došla zapovijed o odlasku u matične baze, sa zadaćom osnivanja Jedinica za posebne namjene. Tada smo u Zagrebu bili gospodin Miroslav Topić iz Orahovice i ja te naš zadatak bio je ustrojiti jedinicu, koja će pokrivati teren Orahovica – Slatina – Donji Miholjac. Nakon dolaska u Orahovicu i kratkih dogovora u bazi na Merkuru, odlazimo u Slatinu i Donji Miholjac, gdje preuzimamo ”Land Rovere” i svu borbenu opremu, od automatskih pušaka, pancirki, šljemova i druge opreme, koja nam je bila neophodna za zadaće, koje su nas čekale. Ubrzo smo krenuli s obukom jedinice na Merkuru, koja je brojila dva voda po 30 ljudi te zapovjedni kadar, gospodin Stevo Ivić kao zapovjednik jedinice te Miroslav Topić i ja kao zapovjednici vodova. Dosta smo radili na obuci pa smo čak i improvizirali određene situacije, ne bi li ostalim pripadnicima približili stanje, koje ih može dočekati na terenu. S gospodinom Zdenkom Minarikom pripadnike sam podučavao borilačkim vještinama te smo se trudili dati sve od sebe, ne bi li ljude pripremili na razne situacije, koje ih mogu dočekati na terenu.

Miroslav Biro, zapovjednik I. voda Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Orahovica
Pripadnik JPN Orahovica Josip Joja Nikšić u akciji Borovo Selo

Jedna od prvih ozbiljnijih zadaća jedinice bila je akcija Borovo Selo 2. svibnja 1991. godine, u kojoj je ranjen pripadnik postrojbe Damir Vratković. Polovicom lipnja, JPN Policijske postaje Orahovica postaje temelj organizacije djelatne satnije ZNG-a u okviru 63. bataljuna Požega.

Mjesec dana nakon Borova sela došlo je do transformacije Jedinice za posebne namjene, iz koje je većina momaka ušla u sastav djelatne satnije ZNG-a Orahovica u sastavu 63. bataljuna Požega. Kako je broj ljudi rastao i bilo je puno zainteresiranih za pristup u naše redove, došla je odluka o osnivanju djelatne satnije ZNG-a u Orahovici. Nedugo nakon osnivanja postrojbe, pripadnici ZNG-a bili su angažirani u provedbi zadaće u Tenji 7. srpnja 1991. gdje su nam poginuli pripadnici Damir Hornung i Franjo Jusup. Mene je nažalost dopala zadaća obavijestiti roditelje pokojnog Damira o njegovoj pogibiji i vjerujte mi da nema gorih trenutaka u životu, nego reći nekome da mu se sin nikada više neće vratiti.

Miroslav Biro, zapovjednik I. voda Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Orahovica

Izvori
Literatura
Bilandžić, Mirko i Stjepan Milković. “SPECIJALNE VOJNO-POLICIJSKE PROTUTERORISTIČKE POSTROJBE: HRVATSKA I SVIJET.” Polemos, vol. XII, br. 24, 2009, str. 33-60. https://hrcak.srce.hr/47720. Citirano 05.03.2021.
Marijan, Davor, Domovinski rat, Despot Infinitus, Zagreb, 2016.

Internet
Ines Herceg: “Osnovana Specijalna jedinica policije “Orao””, Braniteljski.hr, https://braniteljski.hr/osnovana-specijalna-jedinica-policije-orao/

Televizija
TV Kalendar – Borovo Selo. Hrvatska radiotelevizija, urednik Leon Rizmaul, 2. svibnja 2020.

Svjedočanstva
Usmeno svjedočanstvo Miroslav Biro, prikupljeno u veljači 2021.

Podijeli članak