Velikosrpski miting pod plaštem antifašizma – miting na Petrovoj gori

Na današnji dan, 4. ožujka 1990. godine, na području memorijalnog parka Petrova gora, podno spomenika antifašističkoj borbi autora Vojina Bakića, održan je masovni miting nazvan “Narodni zbor bratstva i jedinstva”.

Miting je najavljen početkom veljače na demonstracijama Srba u Karlovcu. Na njega su pristigli nezadovoljni Srbi iz svih krajeva Hrvatske i Jugoslavije. Mediji, ovisno o republičkoj pripadnosti, procijenili su da se okupilo između 50 i 100 tisuća Srba. Službeno, miting su organizirali Savez antifašističkih boraca te vlasti općina Vojnić i Vrginmost. Uz plašenje naroda što će se dogoditi ako Hrvatska demokratska zajednica pobjedi na predstojećim parlamentarnim izborima, miting se polako pretvarao u velikosrpski skup.

Na transparentima su se nalazile razne zanimljive parole poput “Slobo Srbine, Lika je uz tebe”, “Živjela JNA”, “Nećemo podjele”, “Petrova goro čuvaj Jugoslaviju”. Osim toga uočena je i nova prijeteća dimenzija u povicima koje je slao dio okupljenog mnoštva: “Život damo, Kosovo nedamo”, „Ovo je Srbija“, „Ubit ćemo Tuđmana“, „Hoćemo oružje“ i „Idemo u Zagreb“, a što poslije nisu uspjeli prikriti ni beogradski mediji. Sve je bilo popraćeno srpskim i jugoslavenskim zastavama uz četnička obilježja.

Isto tako indikativno je kako nije bilo niti jedne slike Josipa Broza Tita među narodom, no uočeno je mnoštvo slika Slobodana Miloševića. Uz emotivan osvrt na važnost antifašističke borbe i srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu, dvoje narodnih heroja Jugoslavije, Milka Kufrin i Dušan Pekić, odaslali su nove prijeteće poruke.

Narod Korduna, Like, Banije i Cazinske Krajine nije došao na ovaj miting da ruši bilo koju vladu ili legalnu vlast, ali je došao da upozori sve jugoslavenske vlade da će zajedno sa svim narodima i narodnostima Jugoslavije i njihovom JNA braniti ustavni poredak i teritorijalni integritet SFRJ od svakog bi pokušao nasilno i protivustavnim putem da ih menja i ruši.

Dušan Pekić

Narod ga je popratio uz pljesak i povike „Ustaše, ustaše“. Skupu se zatim obratila Milka Kufrin koja je između ostalog kazala kako neofašizmi i Tuđmani neće proći, odnosno da hrvatski narod zna da Tuđman i njegovi ne misle dobro ni srpskom, ni hrvatskom narodu.

Zanimljivo, u jednom trenutku morala je intervenirati milicija. Naime došlo je do obračuna između Saveza antifašističkih boraca i pristaša Srpske demokratske stranke. Potonji su zahtijevali da se i čelnik SDS-a Jovan Opačić obrati mnoštvu, no Pekić mu to nije dozvolio. Njegove pristaše omogućili su mu da se nakon službenog završetka skupa obrati nazočnima megafonom, no organizator je preko razglasa pustio muziku i onemogućio ga u tome.

Predsjedništvo Socijalističke Republike Hrvatske istog dana osudilo je prijeteće poruke skupa, organiziranog pod plaštem žrtve antifašista, a zapravo pretvorenog u nacionalistički miting, a direktno je osudio i same organizatore tj. Savez antifašističkih boraca. Reagirao je i general Pekić koji je na novinarskoj konferenciji dva dana poslije porekao izjave optuživši Hrvatsku televiziju za montažu i pogrešno obavještavanje javnosti o skupu koji je, po njemu, bio isključivo miroljubiv i gdje se nikoga nije vrijeđalo.

Autor fotografijaJadran Popadić

Izvori
Literatura
Bulat, Rade. Milka Kufrin: narodni heroj. Zagreb: Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, 2008.

Periodika
Vlado Rajić: “Pljesak, zvižduci, pitanja i parole”, Vjesnik (Zagreb), 5.3.1990.
M. Ljubičić, M. Lui: “S velikog zbora na Petrovoj gori: “Nismo ničji malj”, Večernji list (Zagreb), 5.3.1990.
“Ne damo Jugoslaviju!”, Slobodna Dalmacija (Split), 5.3.1990., 3.
Momčilo Popadić: “Slike (i prilike) političkog piknika”. Slobodna Dalmacija (Split), 6.3.1990., 12-13.

Televizija
Miting na Petrovoj gori – TV Kalendar. Hrvatska radiotelevizija. autor Tomislav Šulj, urednik Vladimir Brnardić, 4. ožujka 2015.

Podijeli članak