Bio je prvi hrvatski vojnik pjesme – poginuo Tomislav Ivčić

U večernjim satima 4. ožujka 1993. godine, u prometnoj nesreći u Zagrebu, poginuo je omiljeni hrvatski glazbenik Tomislav Ivčić.

Stradao je nadomak kuće u Trnavi kod zagrebačke Dubrave kada je na Novoj Branimirovoj pred njegov automobil istrčala Rahima Ičić (46). Ivčić ju je pokušao izbjeći no to mu nije uspjelo te je zahvatio i odbacio pješakinju koja je na mjestu stradala. Istodobno je izgubio kontrolu nad Mercedesom kojim je upravljao te je prešao u suprotni trak gdje se frontalno sudario s Audijem u kojem je poginula suvozačica Marija Miholjek (20). Na njih je naletio i Ford u kojem na svu sreću nije bilo teže stradalih. Ivčić je brzo prebačen u bolnicu u Dubravu gdje je nakon dva sata borbe za njegov život preminuo. Iako su se odmah pojavile priče kako je još netko bio u automobilu s Ivčićem, istražna sutkinja Danica Radaković odlučno je opovrgnula takve tvrdnje.

Autor fotografije – Siniša Hančić

Životni put Tomislav Ivčić započeo je 6. siječnja 1953. godine u Zadru, gradu koji mu je cijeloga života bio vječna inspiracija i nadahnuće. Nakon školovanja u rodnom gradu i amaterskog bavljenja glazbom, preselio se u Zagreb gdje započinje profesionalnu karijeru.

Bio je među studentima koji su se 1971. priključili „Hrvatskom proljeću“ zbog čega je kasnije više puta odbijan na mnogim festivalima. Ipak, ubrzo je postao jedan od najpopularnijih pjevača i skladatelja bivše države. Usporedno sa solo karijerom nastupao je i s Mladenom Grdovićem pod nazivom “Duo pegla”. Njegove brojne uspješnice, uglavnom inspirirane dalmatinskim folklorom, i danas se često izvode na radio postajama.

Tomislav Ivčić sa sinom i kćerima

Godine 1988. izdao je prvu ploču s pjesmama religioznog sadržaja na našem tržištu, znakovitog naziva “Međugorje u pjesmi“. Vrhunac karijere doživio je dolaskom demokratskih promjena u koje se aktivno uključio kao član Hrvatske demokratske zajednice. Piše, sklada i pjeva pjesme domoljubne tematike koje 1991. godine i objavljuje na albumu „Stop the war in Croatia“. Na njemu se našla istoimena pjesma kojom je potresao svjetsku javnost, poslavši joj iz napadnute Hrvatske poruku mira i ljubavi.

Pjesma je zapravo nastala vrlo jednostavno. Dok su se mnogi koji su kasnije pisali pjesme kupali po moru, ja sam u Zagrebu živio pun briga, pun šokova, bez ikakve volje za radošću i smatrao sam da mi je dužnost, meni kao umjetniku nešto stvoriti.

Tomislav Ivčić
Posljednji javni nastup Tomislava Ivčića u Opatiji 27.2.1993.

Nakon što je spot pjesme premijerno pušten na HTV-u, ubrzo je emitiran na svim poznatijim svjetskim TV postajama poput BBC-a i CNN-a. Uz pjesmu Ivčić je razvio i humanitarni projekt za pomoć napadnutoj domovini Hrvatskoj pod istim naslovom. Ubrzo su uslijedile slične akcije hrvatskih umjetnika i sportaša pa je poruka: “Zaustavite rat!“ postala neizbježan pratilac svih Hrvata u svijetu. Zahvaljujući njima međunarodna je javnost postupno spoznala da se Hrvatska u ratu brani, u nastojanjima da stekne slobodu, što je ubrzo dovelo i do njezinog međunarodnog priznanja. 

Kada je poginuo bio je zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog Sabora. Iza sebe je ostavio suprugu Slavicu, dvije kćeri Izabelu Kristinu te sina Ivana. Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju u Aleji hrvatskih branitelja, a na ispratile su ga tisuće ljudi te državni vrh na čelu s predsjednikom Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom. U rodnom Zadru jedna ulica nosi njegovo ime, dok u Zagrebu nedaleko kuće gdje je živio postoji Park Tomislava Ivčića.

Hvala na istinskoj hrabrosti u kojoj si kao prvi hrvatski vojnik pjesme krenuo svijetom i poticao druge šireći istinu o domovini. Tvoj “Zaustavite rat u Hrvatskoj” dopro je do mnogih ušiju, potresao je mnoga srca. Hvala na poticajima u preporodu i obnovi Hrvatske.

Jure Radić na sprovodu Tomislava Ivčića

Izvori
Periodika
Josip Antić: “Poginuo Tomislav Ivčić”, Slobodna Dalmacija (Split), 6. ožujka 1993., 49.

Internet
Stjepan Bubalo: “Stanovnici Dubrave dobili središnji park – nazvan po T. Ivčiću”, Večernji.hr, pristup ostvaren 4. ožujka 2021., https://www.vecernji.hr/zagreb/stanovnici-dubrave-dobili-sredisnji-park-nazvan-po-t-ivcicu-1010428

Podijeli članak