Hrabro srce vodilo ga je od Kruševa preko Vukovara do srednje Bosne – poginuo heroj Joško Kapetanović

Na današnji dan, 18. siječnja 1993. godine, u borbama za Uskoplje odnosno Gornji Vakuf poginuo je heroj Domovinskog rata Joško Kapetanović.

Joško Kapetanović rođen je 9. lipnja 1964. godine u Splitu, a odrastao je u Lećevici, selu u kaštelanskom zaleđu. U Splitu je završio srednju građevinsku školu, a bio je izvrstan sportaš u više sportova – od karatea, preko nogometa do atletike. U obranu Hrvatske uključio se dragovoljno 1990. godine. Najprije kao pripadnik postrojbi MUP-a Republike Hrvatske, a osnutkom Zbora narodne garde, kao pripadnik 4. A brigade ZNG-a. S njome prolazi teško ratište u Kruševu u zaleđu Zadra.

Ivica Bošković Zmija i Joško Kapetanović na ratištu kod Kruševa

U jesen 1991. godine osobito se istaknuo u bitci za Vukovar u kojoj je bio i ranjen spašavajući ranjenog suborca tijekom borbi za Sajmište na položaju “Osa 1”. Bio je pripadnik elitnih specijalnih postrojbi Hrvatske vojske. Najprije Bojne “Zrinski”, a kasnije i Bojne “Frankopan” u kojoj je bio zapovjednik voda.

Joško Kapetanović (prvi s lijeva) sa suborcima

Nakon što je 1992. godine izbio rat u BiH priključuje se obrani hrvatskog naroda na tim prostorima. Posebno se istaknuo u borbama na kupreškom ratištu. Stradao je 18. siječnja 1993. godine u borbama za Uskoplje. Posthumno mu je dodijeljen čin bojnika, a pokopan je na groblju Korušce kod Klisa.

Kapetanović s diverzantima 4. brigade – Draškom Ćalušićem i Ćirom Ugrinom

Istog dana u bitci za Uskoplje poginuo je Pavo Terzić, također dragovoljac Domovinskog rata. Terzić je rođen 17. lipnja 1968. u Starom Topolju kod Slavonskog Broda gdje je i odrastao. Nakon završetka srednje škole u Slavonskom Brodu otišao je na privremeni rad u Njemačku kako bi radom na gradilištima pomogao obitelj i školovanje mlađeg brata. U obranu Hrvatske stupio je početkom listopada 1991. kada se pridružio specijalnoj postrojbi Bojna „Zrinski“. Nakon niza bojišta u Hrvatskoj, sa suborcima odlazi pomoći hrvatskom narodu u BiH gdje pogiba.

Pavo Terzić

Istog dana u selu Uzričje kraj Uskoplja pripadnici Armije BiH zarobili su tri pripadnika HVO-a, a potom s deset hitaca u predjelu prsa ubili jednog od njih, Miru Ivankovića (r. 18.11.1964.). Tog 18. siječnja život je u borbama za Uskoplje izgubio i pripadnik 4. gardijske brigade HV-a Stanko Posavec (r. 17.1.1970.).

Stanko Posavec

Naslovna fotografija – mural u Splitu posvećen Jošku Kapetanoviću koji je naslikala Torcida

Izvori
Literatura
Maksimović, Drago. Vukovar: Grad tisuću istina! Zagreb: Despot infinitus, 2019.
Marijan, Davor; Nazor, Ante; Jelić, Mijo Zlatan; Kolakušić, Petar. Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, 1991.-1995. Zagreb – Mostar: Udruga Hrvatska zvona; Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, 2020.
Monografija 1. hrvatski gardijski zdrug, Zagreb: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Glavni stožer Oružanih snaga RH, 2011.

Podijeli članak