Nakon pada Laslova sve žešći napadi na Ivanovac i Antunovac – poginuo heroj Tomislav Simon

Nakon što je 24. studenog 1991. okupirano Laslovo napadi neprijateljskih postrojbi s južne strane Osijeka usmjerili su se na Ivanovac te Antunovac kojem u pomoć pristižu i pripadnici 101. susedgradske brigade Hrvatske vojske iz Zagreba. Naime oni su 23. studenog zamijenili iscrpljene pripadnike 132. našičke brigade te se podredili zapovjedništvu 130. osječke brigade.

Antunovčanima je dolazak svježih snaga podigao itekako poljuljan moral nakon što im je par dana ranije bila i probijena crta obrane. Zagrepčani su ubrzo pristupili utvrđivanju crte obrane, kopanju rovova te miniranju mostova kojima bi neprijatelj mogao prijeći preko Vuke. Tijekom tih aktivnosti, ubrzo po preuzimanju prve crte, na današnji je dan poginuo Tomislav Simon, pripadnik 1. satnije 2. bojne 101. brigade. Život mu je oduzela granata ispaljena iz obližnjeg Novog Seleša, a Željka Gradiškog teško ranila.

Tomislav Simon rođen je 6. lipnja 1960. godine u Zagrebu u kojem je i odrastao u obitelji Branka i Ljubice sa starijim bratom Željkom. Osnovnu i srednju prometnu školu završio je u rodnom gradu te stekao zvanje prometnog tehničara. Zaposlio se u Hrvatskim poštama i telekomunikaciji. Volio je svoj posao, a kolege ga pamte kao vedrog i živahnog. Bio je oženjen Jadrankom s kojom je imao kćer Adrianu. Bio je brižan suprug i otac, predan obitelji i izgradnji doma.

U ljeto 1991. mobiliziran je u 101. brigadu Zbora narodne garde s kojom odlazi u obrani istočne Slavonije gdje pogiba na južnoj crti obrane Osijeka. Pokopan je pet dana kasnije na zagrebačkom groblju Miroševec gdje je sprovodne obrede predvodio Ilija Žugaj iz crkve svetog Josipa Radnika. Njegovo ime i fotografija nalaze se u spomen-kapelici u Antunovcu koji je okupiran deset dana nakon Simonove pogibije.

Naslovna fotografija – Pripadnici 101. brigade po dolasku u Antunovac, Tomislav Simon čuči s kacigom

Izvori
U viteza krunica II
Monografija 101. brigade HV

Podijeli članak