Zagrebački student koji je kamerom išao tamo odakle su drugi bježali – poginuo Tihomir Tunuković Tuna

Na današnji dan 1992. godine u okolici Travnika na snimateljskom zadatku poginuo je ratni snimatelj Tihomir Tunuković Tuna.

Rođen je u Zagrebu 30. lipnja 1967. godine. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti upisao je 1989. godine studij snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Tijekom studentskih dana, početkom 1991. godine, angažiran je kao snimatelj za mnoge strane TV kuće, kao što su BBC, CNN, NBC, SKY i RAI.

Tihomir Tunuković i Krešimir Takač

Snimao je na ratištima širom Hrvatske, ali i na području BiH. Na snimateljskom zadatku u Vinkovcima 1991. godine lakše je ranjen u ruku. S kolegama Vanjom Černjulom, Krasom Gančevim, Hrvojem Hribarom, Sveborom Kranjcom i Hrvojem Štefotićem osniva 1992. godine tvrtku Tuna film, nezavisnu producentsku tvrtku za proizvodnju video i filmskih materijala te za umjetničku produkciju svih TV i filmskih vrsta.

U produkciji Tuna filma nastali su 1992. godine „Mozart 1991“, dokumentarni film i posthumno mu posvećen kratki igrani film „Enya“. Radio je i na snimanju glazbenih spotova Suza, U gori raste zelen bor i Na rijeci. Bio je član zagrebačkog Hrvatskog akademskog ragbi kluba „Mladost“. Stradao je tijekom novinarskog zadatka za BBC u okolici Travnika prema jednim izvorima od tenkovske granate, a prema drugim od protuzrakoplovnog topa sa srpskih položaja. Nije mu pomogla niti činjenica da se nalazio u vidno obilježenom i prepoznatljivom britanskom automobilu s press oznakama.

U sjećanje na Tunu prilažemo ovaj kolaž složen od njegovih izvješća i snimaka.

Podijeli članak