“Neću odavde, mogu me samo mrtvu odnijeti” – preminula junakinja Nevenka Topalušić

U noći s 21. na 22. listopada 2014. godine preminula je heroina Domovinskog rata Nevenka Topalušić.

FOTO: Damir Hoyka

Rođena je 21. studenog 1954. godine u Gradecu pokraj Vrbovca gdje je i odrasla. U Zadru je završila srednju medicinsku školu nakon čega se zaposlila u Domu zdravlja Vrbovec. Uz redovne dužnosti i obiteljske obaveze uspjela je upisati i završiti školu za višu medicinsku sestru na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Početkom Domovinskog rata kod kuće ostavlja troje djece te se priključuje 51. samostalnom bataljunu Vrbovec te stečena medicinska znanja i iskustvo koristi za spašavanje života na bojištu.

Ubrzo odlazi u 2. gardijsku brigadu “Gromovi” s kojom prolazi brojna ratišta nerijetko ulazeći duboko u neprijateljski teritorij kako bi spasila svoje suborce. Zbog svoje vrhunske stručnosti, hrabrosti i pouzdanosti ulijevala je potpunu sigurnost i samopouzdanje svojim suborcima tijekom svih borbenih akcija. U sve borbene akcije odlazila je s pješaštvom, pješačeći u borbenom rasporedu. Osobno naoružanje nikada nije nosila u akciju.

Njezin stav je bio bezgranično vjerovanje suborcima kao i to da može ponijeti puno više sanitetskog materijala umjesto oružja i streljiva. Kao pripadnica 1. bojne 2. gardijske brigade “Crnih mambi” u operaciji “Una 95” spašavajući suborce ranjena je s četiri snajperska metka, a dobila je i 28 gelera od granate. Život joj je spašen no završila je u kolicima.

Kao stopostotni ratni invalid I. skupine uključila se u prosvjed Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine pred Ministarstvom branitelja 2014. godine.

Ovdje sam jer me ubija nepravda, otišla sam u rat jer sam htjela da bude dobro mojoj djeci. Neću odavde, mogu me samo mrtvu odnijeti. Dan i noć, ako treba godinama, dok god ne umrem, tu ću biti.

Nevenka Topalušić

Njezine su se riječi nažalost obistinile. Preminula je nakon što joj je drugog dana prosvjeda pozlilo, a Savska 66 danas nosi naziv Trg Nevenke Topalušić.

Spašavala je živote hrvatskih vitezova izlažući sebe pogibelji. Bila je i ostala uzor istinskog domoljublja i čovjekoljublja 

Branko Gačak, ratni zapovjednik 51. samostalnog bataljuna Hrvatske vojske
Njezinim imenom zove se trg na kojemu je smješteno Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Izvori
Literatura
Moguš, Antun ur. Dani poslije. Zagreb: Zajednica udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Grada Zagreba, 2016.

Internet
Renata Rašović: “Hrvatska braniteljica Nevenka Topalušić preminula tijekom prosvjeda”, Večernji.hr, pristup ostvaren 15. listopada 2019., https://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatska-braniteljica-nevenka-topalusic-preminula-tijekom-prosvjeda-968692
Dragan Vicković: “Sjećanje na Nevenku Topalušić”, Prigorski.hr, pristup ostvaren 15. listopada 2019., https://prigorski.hr/sjecanje-nevenku-topalusic
Zagreb.info: “Svečano otvoren preuređeni trg posvećen heroini Nevenki Topalušić”, pristup ostvaren 15. listopada 2019., https://www.zagreb.info/aktualno/zg/svecano-otvoren-preuredeni-trg-posvecen-heroini-nevenki-topalusic/129406/

Podijeli članak