“Da barem mogu iz svoje strojnice ispaljivati cvijeće na neprijatelja” – poginuo heroj Domovinskog rata Dražen Horvat

U teškim borbama na banovinskom ratištu, 22. listopada 1991. godine, život je za Domovinu položio heroj Domovinskog rata Dražen Horvat.

Mladić iz malenog podravskog sela Kozarevac dragovoljno se, početkom 1991. godine, prijavio u policijsku stanicu Đurđevac kako bi se priključio hrvatskim snagama u obrani Domovine. U travnju je prošao obuku u Vinici kraj Varaždina nakon čega kao dio „jakih snaga MUP-a“ odlazi u obranu istoka Hrvatske, točnije u Erdut, gdje radi na osiguranju državne granice.

Njegova postrojba po povratku u Zagreb smještena je u Trstenik kraj Dugog Sela gdje je u svibnju 1991. osnovana 2. A brigada ZNG-a, točnije njezina 1. bojna Crne mambe. Dražen Horvat tako postaje njezin pripadnik i s njom odlazi na prvi teren u Liku gdje kod prijevoja Ljubovo sudjeluje u prvim vatrenim okršajima nakon čega je uslijedio povratak u bazu.

U Trsteniku se nije dugo zadržao, rat je buknuo na Banovini te Dražen odlazi na prvu crtu bojišnice u Viduševac, a zatim i Petrinju u kojoj je preuzeo dužnost zapovjednika desetine. Nakon pada Petrinje svoj ratni put nastavlja na jedinom neokupiranom teritoriju na desnoj obali Kupe. Ondje se istaknuo u bitci za Novi Farkašić nakon koje je neprijatelj odbačen do Glinske Poljane u kojoj je poginuo Dražen Horvat. U trenutku pogibije imao je 20 godina.

Bio je to žestoki okršaj. I tužan, također. Neprijateljska ručna bomba i metci usmrćuju i gase jedan mlad život. Taj dan bio je poguban za mog velikog prijatelja. Tog prokletog dana poginuo je Dražen Horvat.

Prisjetio za portal Crne Mambe, njegov prijatelj i suborac Ivica Šafarić Ninđa. U intervjuu je također istaknuo:

Poznavati Dražena Horvata, znači biti bogat životom jer je zračio pozitivnošću, dobrotom i mnogim, mnogim vrlinama. Kako se kaže, mrava ne bi zgazio a opet se među prvima dragovoljno prijavio za sudjelovanje u obrani naše Domovine. Ne moram puno govoriti. On je nakon mnogih teških situacija u ratu, gledanja na ranjene suborce, kako ginu, umiru od prevelikih ozljeda, jednom prilikom na neprijateljskim položajima, tijekom same akcije izjavio: “Da barem mogu iz svoje strojnice ispaljivati cvijeće na neprijatelja.”

Dražen Horvat (lijevo) i Ivica Šafarić (desno)

Izvori
Lorena Tulić: “DRAŽEN HORVAT: Da barem mogu iz svoje strojnice ispaljivati cvijeće na neprijatelja”, Crne Mambe, pristup ostvaren 19. listopada 2019., https://crnemambe.hr/crne-mambe/stalne-rubrike/ratovi/u-vihoru-rata-2/4306-drazen-horvat-da-barem-mogu-iz-svoje-strojnice-ispaljivati-cvijece-na-neprijatelja-domoljubni-portal-cm-svjedocanstva-hrvatskih-bojovnika

Podijeli članak