“Poskoci” su na Velebitu čekali “Oluju” četiri ljeta i tri zime – osnovana Jedinica za posebne namjene PU Zadar

Na današnji dan 1990. godine pri Policijskoj upravi Zadar osnovana je Jedinica za posebne namjene iz koje se kasnije razvila Specijalna jedinica policije „Poskoci“ MUP-a Republike Hrvatske.

Jezgru ove prve legalne postrojbe hrvatskih vlasti na zadarskom području činilo je 30 pripadnika koji su završili tečaj Prvi hrvatski redarstvenik. U ožujku 1991. sukladno potrebama broj pripadnika raste te se jedinica ustrojava kao Posebna jedinica policije. Prvi izravni oružani sukob jedinice sa srpskim teroristima dogodio se 2. svibnja 1991. godine kada je ubijen mladi policajac Franko Lisica.

U ljeto 1991. „Poskoci“ odlaze na najteža krizna žarišta te sudjeluju u obrani Lišana Ostrovičkih, a kasnije i Kruševa gdje rame uz rame s pripadnicima 4. A brigade ZNG-a sve do rujna odolijevaju napadima neprijatelja. Uz stalnu prisutnost na prvim crtama obrane Zadra, „Poskoci“ su sudjelovali u bitkama za vojarne na okolnom području.

“Poskoci” na Velebitu

U svibnju 1992. istaknuli su se u akciji „Jaguar“ kada je oslobođeno brdo Križ. Sudjeluju u izviđanjima i pripremama za operaciju „Maslenica“ u kojoj su u siječnju 1993. odigrali značajnu ulogu. Tri godine proveli su na Velebitu čekajući „Oluju“.

Svemir Vrsaljko i Ante Gotovina

Mislim da čovjek ne treba biti vojno obrazovan da shvati strateški značaj i ulogu ove svete planine. Na ovom prostoru nikad čovjek nije živio četiri ljeta i tri zime. Strateški je bitan zato što je ovo jedna od dominantnih točaka. Znamo da je njihov plan bio presjeći hrvatsku na dva dijela. Međutim s ovih pozicija se kontroliraju Ravni Kotari i komunikacija u podvelebitskom dijelu, a s njega se kada je lijepo vrijeme vidi pola Hrvatske. Ovo je jedna od najužih točaka koje je Hrvatska čuvala da bi mogla držati južnu Hrvatsku na životu.

Svemir Vrsaljko, ratni zapovjednik SJP “Poskoci”
“Poskoci” u “Oluji”

Na Velebitu su „Poskoci“ napokon u kolovozu 1995. dočekali operaciju „Oluja“ u kojoj su kao dio skupnih snaga specijalne policije MUP-a RH sudjelovali u oslobađanju radiorelejnog centra Ćelavac. Dužnost zapovjednika Specijalne jedinice policije „Poskoci“ obnašali su Đuro Župan, Svemir Vrsaljko, Nikola Šindija i Anton Dražina. Kroz postrojbu je prošlo preko 1200 policajaca što kroz pričuvni, što kroz djelatni sastav. Njih petorica položila su svoj život na oltar domovineFranko Lisica, Sveto Denona, Dragan Žunić, Ante Baljak i Marko Vulić.

Izvori
Literatura
Monografija Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990.-1996. Zagreb: Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, 2017.

Televizija
Četiri ljeta i tri zime. Hrvatska radiotelevizija. novinarka i urednica: Sanja Mikleušević Pavić

Ovaj članak objavljen je u sklopu emisije Domoljubne minute Hrvatskog katoličkog radija

Podijeli članak