“Balije nas napadaju!” – nesretna pogibija heroja Dražena Gvozdena

Na današnji dan, 3. listopada 1993. godine, na brdu Hum kraj Mostara stradao je časnik Hrvatske vojske 25-godišnji Dražen Gvozden.

Dražen Gvozden

Pri obilasku položaja na njegov automobil pucao je vojnik HVO-a uz povike “Balije nas napadaju!”. Iako je otvorena istraga, Vojno tužiteljstvo Mostar odustalo je od progona jer je, prema mišljenju neuropsihijatra, u kritičnom momentu optuženi bio neuračunljiv zbog privremene duševne poremećenosti.

Dražen Gvozden, kod suboraca poznat pod nadimkom „Limeni“, rođen je u Zagrebu 21. veljače 1968. godine. Kao najmlađi od troje djece odrastao je u obitelji Nikole i Vukosave zajedno sa sestrom Nadom i bratom Željkom. Nakon osnovne škole završio je Građevinski obrazovni centar „Zvonko Brkić“ u Zagrebu. Zanimanjem je bio knjigoveža. Pamte ga kao otvorenu i komunikativnu osobu koja je bila realna i odana. Volio je ići u prirodu, osobito u ribolov.

U ljeto 1991. Dražen dragovoljno odlazi u obranu Domovine kao pripadnik HOS-a. Od studenog 1992. bio je pripadnik 145. brigade Hrvatske vojske Dubrava. U trenutku pogibije obnašao je dužnost pomoćnika zapovjednika satnije za političku djelatnost. Iza sebe ostavio je kćer Ana Mariju rođenu 1990. godine.

Sprovod Dražena Gvozdena

Dražen Gvozden pokopan je 7. listopada 1993. na groblju Miroševac u zagrebačkoj Dubravi. U veljači 1994. godine predsjednik Franjo Tuđman posmrtno ga je odlikovao, dodijelivši mu čin pričuvnog satnika. Njegovo ime nalazi se na spomeniku u zagrebačkim Sesvetama, kao i na spomen ploči u Novigradu zajedno s imenima Ivana Fabijančića i Maria Talana, pripadnika 145. brigade, koji su 1993. poginuli u obrani tog dalmatinskog mjesta.

Izvori
Literatura
Turić, Gordana. U viteza krunica (knjiga I). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.

Internet
Ivan Kegelj: “ZA KOGA JE UMRO HRVATSKI ČASNIK: U Mostaru ga ubio vojnik HVO-a, a spomen ploču mu digli u Novigradu”. Lupiga.com, pristup ostvaren 2. kolovoza 2019., https://www.lupiga.com/vijesti/za-koga-je-umro-hrvatski-casnik-u-mostaru-ga-ubio-vojnik-hvo-a-a-spomen-plocu-mu-digli-u-novigradu
ICTY: “Blaškić”, pristup ostvaren 21. rujna 2020., https://www.icty.org/en/case/blaskic

Ovaj članak objavljen je u sklopu emisije Domoljubne minute Hrvatskog katoličkog radija

Podijeli članak