Supružnici Šajnović i njihov 7-godišnji sin Renato ubijeni su na kućnom pragu – zločin u selu Bodegraj

Na današnji dan, 30. rujna 1991. godine, u zapadnoj Slavoniji dogodio se stravičan zločin. U Bodegraju kraj Okučana ubijeni su supružnici Marija i Stanko Šajnović te njihov sedmogodišnji sin Renato. Bio je to jedan od zločina koji su se na tom području dogodili nakon okupacije Okučana u kolovozu 1991. godine.

Grob obitelji Šajnović

Obitelj Šajnović hladnokrvno je ubijena pred kućnim pragom, a njihova su tijela ekshumirana u kolovozu 1996. godine iz šljivika u blizini njihove kuće. Iako je Milorad Dabić, pripadnik TO Okučani, priznao ovo i još neka ubojstva nesrpskog stanovništva na tom području za to nikada nije osuđen. Protiv njega te Boška Krnjajića i Gostimira Milanovića kao suučesnika podignuta je optužnica Vojnog suda JNA u Zagrebu sa sjedištem u Banja Luci još u studenom 1991., a kako predmet nije okončan suđenje je 2003. godine nastavio općinski sud u Beogradu na kojem su Krnjajić i Milanović oslobođeni optužbi, dok je Dabić poslan na liječenje kao psihijatrijski slučaj.

Šljivik u kojem su pronađeni posmrtni ostaci obitelji Šajnović

Nakon niza inicijativa i napora, 2019. godine u Bodegraju, 28 godina nakon ovog strašnog zločina, na mjestu gdje su pronađeni posmrtni ostaci obitelji Šajnović napokon je otkriven spomenik „ranjena golubica“ koji ukazuje da se na tom mjestu nalazila masovna grobnica.

Spomen obilježje otkriveno je 2019. godine

Naša je dužnost da trajno promičemo istinu. Masovne grobnice svjedoče o strašnim zločinima koji su prouzročili brojne obiteljske tragedije. Mnogi civili, kao i članovi obitelji Šajnović, stradali su samo zbog toga što su bili Hrvati.

Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja

Tragedija obitelji Šajnović u Domovinskom ratu nažalost nije stala na ovom tragičnom događaju. Jedan od sinova Marije i Stanka te brat malenog Renata, Nikola Šajnović, poginuo je u rujnu 1993. godine kao izvidnik 1. gardijske brigade „Tigrovi“ na ogulinskom ratištu dok je spašavao ranjenog suborca.

Nikola Šajnović

Izvori
Literatura
Monografija 1. gardijska brigada Hrvatske vojske Tigrovi, Zagreb: Znanje, 2015.

Dokumenti
Privatna arhiva

Podijeli članak