Pala prva žrtva u obrani Šibenika – poginuo heroj Marinko Kardum

Na današnji dan, 17. rujna 1991. godine, poginuo je prvi hrvatski branitelj u obrani Šibenika – Marinko Kardum.

Marinko Kardum

Rođen je 30. kolovoza 1967. u Zagrebu u kojem je proveo prve godine života i upisao se u osnovnu školu. Završio ju je u Vodicama kamo se obitelj preselila, dok je srednju trgovačku školu završio u Šibeniku. Zanimanjem je bio trgovac i instruktor vožnje. Pamte ga kao vedrog, društvenog i vječito optimističnog mladića. Obožavao je sport, bavio se nogometom, surfanjem, karateom, a osobito je volio motokros i automobilske utrke.

Marinko Kardum s prijateljima

U studenom 1990. godine prijavljuje se u Zagrebu dragovoljno u Ministarstvo unutarnjih poslova te stavlja na raspolaganje novoj hrvatskoj vlasti. Uskoro postaje pripadnik Jedinice za posebne zadatke Rakitje, popularnih „Tigrova“. S njima prolazi vatreno krštenje u Pakracu u ožujku 1991. godine. Nedugo potom odlazi u Šibenik gdje pristupa tek osnovanoj Posebnoj jedinici policije PU Šibenik, budućim „Jastrebovima“.

Marinko Kardum

Prvi teren bilo je selo Kijevo, a zatim skradinsko zaleđe. U rujnu 1991. godine, JNA se pojavila pred samim Šibenikom, a cilj joj je bio zauzeti šibenski most kako bi kontrolirala ulaz u grad. Marinko Kardum kao zapovjednik 1. voda u jedinici krenuo je u akciju napada na tenkove s vodičke strane mosta. U ranim jutarnjim satima 17. rujna, prije nego je počeo opći napad na Šibenik, Marinko je pokušao s nekolicinom suboraca iznenaditi neprijatelja. Kad se razdanilo, neprijatelj je jasno vidio položaje hrvatskih snaga, upalio je tenkove i zapucao.

Marinko je buku tenkova pokušao iskoristiti da se izvuče, da promijeni položaj i zauzme bolju poziciju, no kad je pretrčavao cestu iz strojnice ga je pogodilo u lijevu nogu. Iz tenka je izišao jedan od vojnika, bio je to, tvrde očevici, oficir, prišao je Marinku, uperio u njega svoj škorpion i ispalio dva rafala. Hladnokrvno ga je usmrtio.

Ivica Ajduković Jastreb, zapovjednik šibenske specijalne policije u Domovinskom ratu

Marinkovo tijelo nije izvučeno tog dana, obitelj se nadala da je živ, no par tjedana kasnije JNA je vratila njegovo obezglavljeno tijelo. Pokopan je 12. listopada 1991. na groblju u Vodicama.

Za ubojstvo Marinka Karduma u odsutnosti je 1993. osuđen oficir JNA Ivica Jelušić na 12 godina zatvora. Nakon što je godinama kasnije uhićen na njegov zahtjev ponovljeno je suđenje te mu je izrečena kazna zatvora od 15 godina. Zbog pogrešaka u vođenju postupka Vrhovni sud Republike Hrvatske predložio je i treće suđenje na kojemu je optuženi Ivica Jelušić oslobođen optužbi. Zbog neutemeljenog pritvaranja i provedenih 4 godine, 8 mjeseci i 26 dana u pritvoru od Republike Hrvatske dobio je 863 tisuće kuna odštete.

Izvori
Literatura
Turić, Gordana. U viteza krunica (knjiga I). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.

Internet
Vinko Vuković: “Zločinac koji je kukavički ubio heroja nikad neće biti kažnjen, ali je onom koji je bio osuđen pa oslobođen sud dodijelio više od milijun kuna!”, Slobodna Dalmacija, pristup ostvaren 6. rujna 2020., https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zlocinac-koji-je-kukavicki-ubio-heroja-nikad-nece-biti-kaznjen-ali-je-onom-koji-je-nbsp-bio-osuden-pa-osloboden-nbsp-sud-dodijelio-vise-od-milijun-kuna-508896
ŠibenikIN: “Nedostatak dokaza za ubojstvo Karduma kod Šibenskog mosta: Od države dobio odštetu od 863 tisuće kuna”, pristup ostvaren 6. rujna 2020., https://www.sibenik.in/sibenik/nedostatak-dokaza-za-ubojstvo-karduma-kod-sibenskog-mosta-od-drzave-dobio-odstetu-od-863-tisuce-kuna/38012.html#

Podijeli članak