Bio je prvak Hrvatske u kartingu, a kada je počeo rat sjeo je za upravljač borbenog oklopnog vozila – poginuo heroj Antun Martinović

Na današnji dan, 5. rujna 1991. godine, prilikom izviđanja terena policijskim borbenim oklopnim vozilom u zasjedi između Trnave i Mašičke Šagovine poginuo je hrvatski policajac Antun Želja Martinović.

Martinović je rođen 12. siječnja 1954. u Novoj Gradiški gdje je i odrastao. Ondje je završio srednju trgovačku školu te stekao zvanje prodavača. Ipak njegova najveća ljubav bio je automobilizam. Ubrzo se prekvalificirao i stekao zvanje automehaničara. Radio je jedno vrijeme u Trgoprometu, a kasnije je osnovao privatno poduzeće. Bavio se kartingom i to vrlo uspješno. Bio je prvak Hrvatske u klasi 125 kubika.

Kada je počeo Domovinski rat dragovoljno je pristupio hrvatskoj policiji. Ratovao je na novogradiškom ratištu i to kao vozač borbenog oklopnog vozila. U jednom od izviđanja, 5. rujna 1991., njegov su BOV pobunjeni Srbi pogodili zoljom. Iza sebe ostavio je suprugu Mariju i troje djece – 11-godišnjeg Tomislava, 9-godišnjeg Hrvoja i 5-godišnjeg Krešimira.

Antun Želja Martinović pokopan je na novogradiškom groblju, a posthumno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata 1990. – 1992. i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te mu je dodijeljen čin bojnika.

Izvori
Literatura
Šaravanja, Vjekoslav. 10.000 djece bez roditelja u Domovinskom ratu. Slavonski Brod: Obiteljski centar župe Duha Svetoga, 2001.
Vukšić, Ante. Novogradiški žrtvoslov : Domovinski rat na novogradiškom području : 1990-1995. Nova Gradiška: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Nova Gradiška; Arca, 2009.

Internet
NovaGra: “100 godina automobila u Novoj Gradiški”, pristup ostvaren 27.8.2019., www.novagra.hr/100-godina-automobila-u-novoj-gradiki/

Podijeli članak