Janjevac koji se borio rame uz rame s vukovarskim veteranima – poginuo heroj Silvestar Filić

Na današnji dan 1993. godine u borbama u srednjoj Bosni braneći hrvatski živalj u tom kraju život je položio Silvestar Filić – Janjevac.

Silvestar Filić rođen je 30. prosinca 1968. godine u Janjevu u današnjoj Republici Kosovo i mjesto rođenja mu daje ratni nadimak – Janjevac. Silvestar je peto od sedmero djece obitelji Nikole (Janjevo, 1929.) i majke Brigite rođene Karamatić (Janjevo, 1931.). Odrastao je uz sestre Filomenu (1956.), Terezu (1965.) i Katicu (1971.), te braću Antona (1963.), Josipa (1967.) i Joakima (1974.).

Silvestar je osnovnu školu završio u Janjevu, a srednju ekonomsku u obližnjem gradiću Lipljanu. Po zanimanju je bio ekonomist, zaposlen na sezonskim poslovima u Zagrebu i na moru, volio je sport. Katoličke sakramente (Krštenje, Prvu pričest i Svetu Potvrdu) primio je u Župi Sv. Nikole u Janjevu. Nije bio oženjen.

Nakon ustrojavanja 204. „A“ brigade vukovarskih veterana u Rakitju javio se u tu postrojbu na specijalističku obuku dana 28. travnja 1992. godine. U postrojbi prolazi intenzivnu obuku i odmah se javlja za odlazak na teren u Bosansku Posavinu kao dragovoljac da brani interese hrvatskog naroda. Na bojištu se iskazuje svojom hrabrošću i odgovornošću.

Preustrojem 204. „A“ brigade vukovarskih veterana u 5. gardijsku brigadu Sokolovi, 1. prosinca 1992. godine dolazi u Vinkovce. U novoj postrojbi je postavljen na dužnost zapovjednika borbene grupe. Nova postrojba nije imala mnogo vremena za obuku već vrlo brzo odlazi na prvo vatreno krštenje.

Nakon uspješnog prvog dijela operacije „Maslenica“ u siječnju 1993. godine siloviti protunapadi i osvetnički pohod Srpske vojske Krajine i paravojnih postrojbi u zadarskom zaleđu zahtijevaju angažiranje taktičke skupine 5. gardijske brigade Sokolovi. Taktička skupina Sokolova iz 5. gardijske brigade stigla je nakon tragičnih događaja 3. gardijske brigade Kune.

U zadarskom zaleđu Silvestar sa svojom postrojbom čuva crtu bojišta na koti 212 u Kašiću i zaseoku Lakići (odnosno Donji Kašić). Postrojba je u tri navrata na terenu boravila više od 100 dana. Tijekom držanja crte bojišta nikada se nije štedio, nego je pokazivao hrabrost, odlučnost i snalažljivost u svim okolnostima.

Nakon sukoba hrvatskih i muslimanskih snaga u Bosni i Hercegovini i progona hrvatskog stanovništva Silvestar se dragovoljno javio za odlazak u obranu tih krajeva. Dragovoljci se organiziraju u satnijske skupine i odlaze braniti hrvatske prostore. Dvije satnijske skupine odlaze na Mostarsko bojište a jedna satnijska skupina odlazi u Uskoplje. Satnijska skupina koja je došla u Uskoplje stigla je u posljednji trenutak prije potpunog okruženja grada.

Naime, muslimanske snage u ofenzivi Neretva-93 okupiraju i protjeruju hrvate iz njihovih domova. U jednom od mnogobrojnih napada zauzimaju brdo Stublić i stavljaju branitelje Uskoplja u gotovo bezizlaznu situaciju. Nakon nekoliko pokušaja vraćanja izgubljenih položaja odlučeno je da se iz Mostara dovedu dragovoljci koji će vratiti izgubljene položaje. Dvije satnijske skupine u napadu iz pokreta 4. rujna 1993. godine vraćaju položaje na brdu Stublić i stabiliziraju crtu bojišta.

Borbeni položaj na brdu Stublić kod Uskoplja

Grad Uskoplje je spašen od potpunog okruženja, ali velikih pobjeda nema bez velikih žrtava. U napadu je poginuo Silvestar Filić – Janjevac. Kako nam je prenio njegov suborac Marijo Karačić, Silvestar je teško ranjen umro na njegovim rukama. Ovaj dio bojišnice nije mirovao ni u narednim danima o čemu će više biti govora na godišnjici tih događaja.

Silvestar Filić – Janjevac pokopan je, uz vojne počasti, 8. rujna 1993. godine na groblju Sv. Ilije u Požegi. Hrvatski je branitelj Silvestar Filić posmrtno promaknut prvo u čin narednika a nedugo potom u čin časničkog namjesnika. Odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frakopana te Spomenicom Domovinskog rata 1990. – 1992.

Naslovna fotografija – Silvestar Filić – Janjevac (desno) sa suborcem na koti 212 u Kašiću

Podijeli članak