Zaboravljena bitka Domovinskog rata između Sunje i Siska – Akcija „Brđani ’91“.

Na današnji dan, 22. kolovoza 1991. godine, hrvatske su snage pokrenule prvu veću napadajnu akciju na sisačkom ratištu. Cilj akcije poznat pod nazivom „Brđani ’91.“ bio je deblokirati cestu između Komareva i Sunje. Naime do Sunje se tada moglo jedino skelom preko Save.

Akciju su predvodili pripadnici 2. bojne 2. A brigade Zbora narodne garde, uz pomoć dragovoljaca iz 57. Samostalnog bataljuna te pripadnika MUP-a Republike Hrvatske.

U žestokoj borbi kod Brđani Ceste poginulo je pet hrvatskih gardistaIvica Hrnčević, Ivan Devčić, Osman Muratagić, Žan Marot i Alen Glavan, a 17 ih je ranjeno. Zbog nadmoći neprijatelja u ljudstvu i tehnici komunikacija na koncu nije deblokirana.

U popodnevnim satima 21. kolovoza došla je zapovijed da će se tijekom noći krenuti u deblokadu Sunje odnosno komunikacije Sisak-Sunja. Mi smo oko ponoći krenuli obilaznim putem. Preko Madžara smo izašli na Kinjačku (op. a. selo na komunikaciji Sisak-Sunja). Tu smo imali par otpornih točaka koje smo uspješno svladali bez gubitaka. Izlaskom na cestu pregrupirali smo se. Izvidnicu koja je do tada išla naprijed zamijenilo je borbeno oklopno vozilo u kojem sam ja bio strijelac, odnosno ispucavao sam tromblone. Na pola puta prema selu Brđani naišli smo na neprijateljski bunker i to smo jako brzo riješili. Međutim tada je započela kiša metaka iz pravca pruge koja je bila 150 metara od ceste. To je bila pješačka paljba po našim dečkima koji su u dvije kolone hodali razmaknuti 3 do 5 metara. Nitko nije očekivao taj bočni napad tako da je u tom dijelu priče 16 ljudi poranjavano, a trojica su na mjestu poginula. Dečki su se skrivali po plitkim kanalima uz cestu, a mi smo ostali u vozilu i uzvraćali vatru koliko smo mogli. Nekih 45 minuta je trajala ta paljba i u njoj su nam stradala još dva čovjeka. Zlatko Hajenić s još dvojicom vojnika pokušao izbiti na prugu kako bi ih udario s boka no neprijatelju je stiglo pojačanje i jednostavno smo se morali povući.

Davor Smuđ, pripadnik 2. bojne 2. A brigade ZNG-a
Spomen obilježje poginulim pripadnicima 2. A brigade u ovoj akciji

O žestini borbi možda najbolje govori jedno od izvješća „Glavnog štaba oružanih snaga SAO Krajine“:

Jučer oko 3,40 sati ustaše počele s napadnim dejstvima iz pravca Siska prema Sunji. Prošli su kroz sela Mađari, Trnjanić i Kinjačka, te došli iza leđa našim položajima. Cijeli dan su se vodile borbe i prema informacijama u 15,40 časova zaustavljeno napredovanje MUP-a u s. Brđani. Uništena su im 2 transportera. Po neprovjerenim informacijama na našoj strani ima 12 mrtvih i 16 teže ranjenih.

Istog dana u zasjedu su upali pripadnici 3. bojne 2. A brigade ZNG. Dogodilo se to kod Gornjeg Taborišta u šumi Pokule na cesti između Gornjeg Viduševca i Pokupskog. Smrtno je stradao 30-godišnji dragovoljac Damir Pintar iz Karlovca, dok su dvojica njegovih suboraca ranjeni. Iza sebe Pintar je ostavio suprugu i dvoje djece.

Damir Pintar

Naslovna fotografija – Hrvatski vojnici u ophodnji, Sisak, rujan 1991. (autor fotografije Boris Savić)

Izvori
Literatura
Rupić, Mate, ur. Republika Hrvatska i Domovinski rat 1990.-1995. Dokumenti – Oružana pobuna Srba u Hrvatskoj i agresija oružanih snaga SFRJ i srpskih paravojnih postrojbi na Republiku Hrvatsku (1990.-1991.), knj. 1. Zagreb: Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, 2007.
Monografija 2. gardijska brigada Hrvatske vojske Gromovi. Zagreb : Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Glavni stožer Oružanih snaga RH, 2011.

Svjedočanstva
Usmeno svjedočanstvo Davora Smuđa, prikupljeno 9. ožujka 2022.

Podijeli članak

Komentari su zatvoreni.