Tko je heroj s popularnog ratnog plakata – Hrvatska vas zove

Na današnji dan, 21. kolovoza 1991. godine u pomoć opkoljenom Pakracu pristigla je prva dragovoljačka postrojba iz Koprivnice znana pod nazivom “Stričeva grupa”.

Zvonko Pandurić – Stric (desno) sa suborcima

Njihov dolazak dodatno je podigao moral pripadnika specijalne policije u Pakracu, u kojoj je bilo više od trideset Podravaca. Iako su se jedinice susrele na prometnici između Pakraca i Badljevine pod minobacačkom paljbom neprijatelja, kratkotrajno slavlje kod susreta Podravaca nije izostalo. Tom prilikom nastala je i legendarna fotografija Zorana Božičevića objavljena u Večernjem listu, a koja prikazuje Zvonka Pandurića “Strica”. Ta fotografija ubrzo je uz natpis „Hrvatska vas zove“ postala dio jednog od najupečatljivijih ratnih plakata koji je diljem Hrvatske pozivao građane da sudjeluju u obrani napadnute domovine. Autori plakata bili su Vladimir Kostjuk i Mladen Pavković.

Kad sam u kolovozu 1991. predložio Kostjuku da napravimo plakat koji će prije svega mlade pozivati u Hrvatsku vojsku, on je sugerirao da na njemu objavimo fotografiju koja je bila  objavljena u jednim dnevnim novinama, a na kojoj je u prvom planu bio Zvonko Pandurić – Stric. Tada ga nisam poznavao. A nismo se ni mogli konzultirati želi li on to ili ne, jer je u to vrijeme bio negdje na pakračkom bojištu. Dugo mi je trebalo da smislim slogan. Na kraju mi se učinilo da je najbolje – Hrvatska vas zove. To smo preveli i na engleski. Plakate smo uglavnom sami lijepili po Koprivnici. Nije to bilo lako ni jednostavno jer u to vrijeme u našem gradu bila je i Jugoslavenska narodna armija. Kad se Stric vratio s ratišta i sam je bio iznenađen brojnim plakatima koji su ga dočekali. Bilo mu je drago i rekao je: “Baš ste dobru sliku odabrali.”Tada mi je pričao da se odmah nakon što je čuo što se događa u Hrvatskoj opredijelio za napuštanje posla i povratka kući. Radio je na nekom brodu i putovao svijetom. Zvali su ga nekoliko puta da se vrati, jer će ostati bez zaposlenja i prihoda, ali on se nije odazivao. Kao dragovoljac prijavio se i u policiju. Čak je bio i jedan od zapovjednika dragovoljačke skupine.

Mladen Pavković
Zvonko Pandurić – Stric (lijevo)

Zvonko Pandurić rođen je 4. lipnja 1949. u Koprivnici. U Domovinski rat uključio se u ožujku 1991. kao dragovoljac. Napustio je dobro plaćeni posao u inozemstvu i među prvima je iz Podravine stao u obranu hrvatske Domovine.

Od najranije je mladosti bio ‘nestašan’. U školi smo ga zvali Zloćko. Životom je kročio svojim specifičnim putem. Bio je i na omladinskim radnim akcijama, otišao je na brod i plovio svijetom, a kad je počeo Domovinski rat sve je ostavio i došao u obranu Hrvatske. Nepozvan, ostavio je posao i došao u veliku neizvjesnost. Bio je vrlo interesantna osoba, na svaki način je bio poseban i nadam se da ga nećemo tako brzo zaboraviti.

Mara Bareza, prijateljica

Najprije kao pripadnik policije, a zatim i 117. brigade Hrvatske vojske prošao je niz kriznih ratišta u zapadnoj Slavoniji. U veljači 1992. godine  prelazi u novoformirano Središte za odgoj i obuku vojnika u koprivničkoj vojarni. Poslije toga, u svibnju 1993. prešao je u Zapovjedništvo Zbornog mjesta u Koprivnici gdje je ostao do njegovog gašenja. Od 1996. ponovno prelazi u Centar za obuku vojnika gdje je radio sve do umirovljenja 2005. godine. Preminuo je 3. kolovoza 2010. u Zagrebu, a pokopan je na gradskom groblju u rodnoj Koprivnici.

Izvori
Literatura
Grupa autora, “Zvonko Pandurić Stric”, Podravski zbornik, No. 36.(2010), 222-226.

Internet
Sandra Levak-Miklošić: “PRISJEĆAMO SE LEGENDARNOG KOPRIVNIČANCA Prije sedam godina napustio nas je Zvonko Pandurić Stric”, DRAVA.info, pristup ostvaren 12. kolovoza 2021., https://drava.info/2017/08/prisjecamo-se-legendarnog-koprivnicanca-prije-sedam-godina-napustio-nas-je-zvonko-panduric-stric/

Podijeli članak